Reacția ministrului Agriculturii după ce a fost promulgată Legea „51% produse românești”

Data publicării:
achim irimescu

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a precizat la Digi24 că, după ce legea va intra în vigoare, „pe o parte din lege urmează ca Ministerul să adopte o hotărâre de guvern și atunci acele aspecte care înțeleg că sunt mai sensibile pentru sector și care ar putea fi preluate, le vom prelua”.

La nivel european, chiar președintele Juncker a anunțat de la preluarea mandatului său că va face un grup de lucru care să analizeze relație pe lanțul alimentar între producător și comnerciant”, a precizat ministrul.

Chiar recent, la consiliul de miniștri la care am participat ca ministru al Agriculturii, acest grup a informat despre stadiul lucrărilor. Se dorește de fapt ca riscul ce decurge de pe piață să nu cadă numai asupra producătorilor agricoli, ci să se distribuie egal între lanțuri, pentru că s-a demonstrat de-a lungul ultimilor ani că volatilitatea puternică a prețurilor, variația foarte mare a prețurilor a revenit în general producătorului agricol. Deci, ne dorim cu toții să se restabilească un echilibru și, repet, la nivel european sunt discuții foarte serioase în acest sens pe lanțul alimentar între toți operatorii”, a adăugat Achim Irimescu.

Ministrul a amintit că, odată România intrată în Uniunea Europeană, producătorii români au intrat într-o concurență accerbă cu producătorii europeni și, pe fondul embargoului rus, produsele din celelalte țări care ajungeau pe piața rusă „s-ar revărsat” și pe piața românească.

De aici o mulțime de probleme cu producătorii români, care nu și-au mai putut comercializa la un preț remuneratoriu produsele. Cred că toate acestea au condus și la presiunea adoptarii acestei legi”, a subliniat el.

În legătură cu plângerile comercianților, ministrul Agriculturii a spus că „adevărul e undeva la mijloc” și că „e imperios necesar să se stabilească un echilibru”.

Achim Irimescu a dat ca exemplu laptele. „În nordul țării laptele a ajuns la 40 de bani litrul, totuși în magazine marja s-a mărit între prețul la producător și cel de la consumator, nu spun că e o regulă, dar aceste fluctuații n-ar trebui să se reverse numai pe producător”, a punctat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri