Reacţii la anunţul plecării Chevron din România

Data publicării:
chevron 1

După ce Chevron a anunţat că a luat decizia retragerii din România pentru că proiectul de aici „nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global” al companiei, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, afirmă că este greu de spus ce potenţial are în acest moment România.

„Cine va opera acele perimetre trebuie să facă mai multe lucrări de explorare, nu poţi cu o sondă sau două, săpate, să constaţi că e relevant sau nu. Trebuie săpate mai multe sonde”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Pur şi simplu, cred că şi-au pus în balanţă cât este costul acestor explorări faţă de şansa de a găsi cu adevărat ceva, în condiţiile în care, oricum, preţurile pentru hidrocarburi în general sunt în scădere”, e de părere Otilia Nuţu, specialist în domeniul energiei.

Anunțul Chevron vine la doar câteva luni după ce americanii au încheiat explorările în perimetrele concesionate atât în Moldova, cât şi în Dobrogea.

În urmă cu doi ani, România era considerată atractivă din acest punct de vedere. Potrivit estimărilor specialiştilor americani, ţara noastră se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană, cu rezerve de peste o mie de miliarde de metri cubi de gaze de şist.

Primele semnale legate de rezultatele explorărilor americanilor le-a dat chiar premierul Victor Ponta, în toamna anului trecut.

Se pare că nu avem, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu pot să vă spun mult mai mult decât atât, dar nu cred că ne-am bătut pe ceva care există. Ele sunt, în acest moment, în explorarea Exxon, Romgaz, OMV”, a spus Victor Ponta la acea vreme.

În urmă cu un an, la Pungeşti, în judeţul Vaslui, au avut loc proteste violente ale localnicilor care se opuneau explorării Chevron în zonă.

Chevron s-a retras anul trecut din Polonia şi a renunţat la planurile din Ucraina şi Lituania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri