Cât de utilă este reducerea TVA la produse bio. Revoltă între producătorii din industria cărnii

Data publicării:
mezeluri sunca bio-2

Producătorii de carne au rămas doar cu promisiunile de scădere a TVA, după ce ministrul pentru Buget a anunţat că prioritare ar fi alimentele bio.

Vor fi câteva surprize extrem de plăcute. Premierul ţine foarte mult ca măcar la produsele bio să avem de la 1 ianuarie această scădere a TVA de la 24, la 9%”, a spus Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru buget.

Reprezentanţii industriei cărnii spun că scăderea este doar praf în ochi. Românii nu îşi permit să mănânce alimente bio. Anual, se cumpără produse ecologice în valoare de 150 de milioane de euro. În acelaşi timp, valoarea pieţei cărnii şi a preparatelor din carne este de 4 miliarde de euro.

Consumatorul român care cumpără un pachet de paste făinoase cu 3 lei pe pachet nu va sesiza acea diferenţă de la 23 de lei plătită de un consumator de produse bio”, a spus Alex Jurconi, preşedintele ProAgro.

Surprize în bugetul pe 2015. TVA redus la produse bio, oportunitate pentru evazionişti

Mai mult, producătorii cred că unii comercianţi ar putea să se folosească de cuvântul „bio” doar pentru a vinde produse cu un TVA mai mic. O taxă de 9 la sută ar însemna o pierdere la buget de 5,5 milioane de euro, estima în trecut chiar premierul Victor Ponta. Mai utilă ar fi reducerea TVA la carne, aşa cum cer producătorii, care spun că pe piaţă se vinde tot mai multă marfă din import, cu preţuri mici.

Tendinţa de creştere a cantităţii importate este evidentă, în acest an, vom importa 130.000 de tone. Vom realiza o diferenţă de 50.000 de tone, daca aceste tone ar fi fost produse în ţară, ar fi însemnat mii de locuri de muncă în plus”, a spus Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări.

Un consumator ar trebui să aibă acces la un produs la calitate, ieftin, însă banii nu ajung nici la buget, dar nu beneficiază nici consumatorul”, a spus Radu Timiş, preşedintele unui producător de mezeluri.

Reducerea TVA trebuie discutată cu FMI, însă, este greu de crezut că oficialii vor accepta orice reducere a taxelor, în condiţiile în care există deja un gol de peste 15 miliarde de lei în bugetul pe anul viitor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri