TVA de 9% la alimente. Cum s-a văzut schimbarea preţurilor în magazine

Data publicării:
carne supermarket-Mediafax

Uleiul este redus de la 3,99 la 3,50, cârnaţii de pasăre într-adevăr sunt reduşi, micii de pasăre, deci o idee foarte bună din partea Guvernului”, spune un client.

„La iaurt am vazut o diferenţă, înainte era un leu şi un pic, acum e până într-un leu. Şi la lapte tot aşa. La prăjitură, nu, era cam acelaşi preţ, şase lei sigur”, a observat o clientă.

După ce taxa pe valoarea adăugată a scăzut cu 12%, la cumpărarea unui kilogram de piept de pui şi a unui kilogram de peşte poţi economisi 5,70 lei, iar cu această sumă mai poţi cumpăra o caserolă cu nectarine.

Oamenii sunt de părere că reducerea este binevenită, dar spun că de economisit, nici vorbă.

Marile magazine afişează două etichete la raft, ca să-şi convingă clienţii de reducerea preţurilor.

Etichetele de acum prezintă atât preţul cu 24% TVA, cât şi preţul cu 9% TVA, aşa încât lumea să vadă concret beneficiul. Probabil că va creşte şi consumul. Cu siguranţă vor fi un ajutor pentru întreaga economie, pentru producători, pentru comerţ şi pentru consumatori”, spune Gabriel Pâslaru, reprezentantul unui lanţ de supermarketuri.

„Sunt consumatori care nu-şi permiteau să cumpere mărci mai scumpe şi, de acum încolo, îşi vor permite. Sau consumatori care îşi permiteau să cumpere carne de două ori pe săptămână, iar de acum poate o să cumpere de trei sau patru ori”, afirmă şi Andreea Mihai, reprezentantul unui lanţ de magazine.

Analiştii spun că reducerea TVA de la 24 la 9 la sută pentru alimente este o măsură eficientă, care trebuia luată de mai mult timp.

„Guvernul a încercat să marcheze profitul maxim politic din această scădere a fiscalităţii. E cea mai bună soluţie pe care trebuie să o ia un stat care are resurse bugetare şi care vrea să accelereze creşterea economică, decizia trebuia luată de mult”, este de părere Bogdan Glăvan, analist economic.

Angajaţii magazinelor au avut mult de lucru. Au înlocuit mii de etichete în fiecare magazin. Ca să termine la timp, unii retaileri au închis mai devreme duminică.

Schimbarea etichetelor cu noul TVA nu a mers conform planului pentru toţi comercianţii. Un magazin din Sectorul 5 nu s-a deschis la ora obişnuită pentru că preţurile nu au fost actualizate la timp, iar în Sectorul 6 un hipermarket a amânat cu aproape o oră deschiderea, din cauza unor probleme la sistemul informatic. Pentru ca acei clienţi care au venit la cumpărături de la primele ore ale dimineţii să nu se supere pentru minutele de aşteptare, comercianţii le-au dat, din partea casei, croissante calde.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri