Republica Moldova riscă să rămână fără gaze din cauza Transnistriei. România, neputincioasă în a oferi ajutor

Data publicării:
conducta gaz - moldova

Factura pe care MoldovaGaz trebuie să o plătească pentru gazul rusesc se ridică la 4,7 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari). Însă cea mai mare parte a datoriei e făcută în Transnistria. Separatiștii au de plătit 89% din total, adică aproape 4,2 miliarde de euro, în vreme ce pe malul drept al Nistrului datoria e de doar 500.000 de euro.

Practic, MoldovaGaz a adunat datorii față de compania care o controlează. Rușii de la Gazprom au o participație de 51% la acționariatul furnizorului moldovean care de ani buni își înmulțește pierderile. În 2013 acestea au fost de aproape patru ori mai mari decât în anul precedent, iar acum compania vede o singură ieșire din impas.

Reprezentanții MoldovaGaz spun că trebuie să crească prețul gazelor rusești cu aproape 50% pentru a-și plăti datoria. Potrivit companiei, dacă tariful nu va fi majorat, MoldovaGaz va da faliment. Întreprinderea deține aproape 100% din furnizarea de gaze naturale și mai mult de 80% din piața de distribuție.

În același timp, Moldova e dependentă în proporție de aproape 100% de gazul rusesc.

Exporturile românești au fost stopate după două săptămâni

Un înlocuitor nu există momentan, iar România, după ce a exportat gaze timp de două săptămâni în Moldova, acum s-a oprit. Petrom a livrat gazele contractate pe luna aceasta și va relua exportul abia luna viitoare. Bilanțul celor 16 zile în care Moldova a primit gaze românești lasă de dorit. S-au livrat mai puțin de 700 de mii de metri cubi, cantitate care putea fi exportată în doar două zile, dacă era folosită la capacitate maximă conducta. Nu s-a întâmplat, fiindcă gazoductul Iași-Ungheni alimentează doar zona Ungheni, unde consumul este foarte mic.

Însă gazul românesc e o alternativă mult mai ieftină la cel rusesc. Prețul pe mia de metri cubi era la momentul semnării contractului cu 40 de euro mai mic decât gazul de la Gazprom. Factura Moldovei pentru gazul primit din România în cele două săptămâni e de circa 150 de mii de euro.

Pentru o acoperire mai mare a gazului românesc e nevoie de extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Conducta însă ar putea fi gata abia peste trei ani, iar costurile sunt mari. Gazoductul de aproape o sută de kilometri ar costa cel puțin 110 milioane de euro, dar prețul poate urca până la 150 de milioane, dacă se construiește o conductă de capacitate mare.

Gazoductul ar putea acoperi complet necesarul de gaze al Moldovei, inclusiv al regiunii transnistrene, dar România trebuie să și aibă ce să trimită peste graniță.

Pentru a-și acoperi atât necesarul intern, cât și al Moldovei, companiile energetice românești vor trebui să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră. Și dacă se rezolvă și această problemă, rămân rușii, care controlează sistemul intern de transport de gaze și ar putea pune bețe în roate gazului românesc.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri