România a cheltuit peste un miliard de euro pentru a intra în Schengen

Data publicării:
bani-1

Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România a început demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen. Şase ani şi şapte vizite de evaluare mai târziu, ţara noastră a ajuns la o sumă de investiţii deloc neglijabilă: un miliard 47 de milioane de euro, alocaţi prin Ministerul de Interne. Mai mult de jumătate din sumă a provenit dintr-un credit garantat de stat pentru compania care a realizat sistemul de securizare a graniţelor.

Cealaltă jumătate de miliard de euro a venit din cofinanţări, din fonduri PHARE și de la Fondul Frontierelor Externe.

Acesta a acordat României 60 de milioane de euro. Ministerul de Interne a cheltuit banii în trei tranşe. Astfel, peste 13 milioane de euro au fost cheltuite în 2010 pe reabilitarea sediilor poliţiei de frontieră, pe întărirea controlului la graniţe şi pe sistemul informatic necesar emiterii de vize.

16 milioane de euro, câte au fost cheltuite în 2011, s-au dus pe modernizarea sistemului care controlează traficul la Marea Neagră şi pe echipamente de ultimă generaţie pentru personalul care execută misiuni de supraveghere.

Ultima tranşă din banii veniţi de la Fondul Frontierelor Externe şi cea mai mare, 22 de milioane de euro, a fost cheltuită în 2012. Suma a fost alocată, în cea mai mare parte, pe reabilitarea sediilor care aparţin Ministerul de Interne.

Cum s-au cheltuit banii pentru aderarea la Schengen

524,5 milioane de euro - împrumut guvernamental pentru contractul cu EADS

132 de milioane de euro - bugetul de stat şi cofinanţări

123 de milioane de euro - fonduri PHARE

158 de milioane de euro - Facilitatea Schengen

60 de milioane de euro - Fondul Frontierelor Externe

50 de milioane de euro - Facilitatea de tranziţie, dobânzi, alte programe

TOTAL: 1.047.000.000 de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri