Rompetrol oprește investițiile în România

Data publicării:
rompetrol turn

KazMunaiGas, acționarul majoritar al grupului Rompetrol, va trece în stand-by investițiile prevăzute pentru România, până când memorandumul semnat în februarie cu Guvernul Ponta va intra în vigoare.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, potrivit Capital. Azamat Zhangulov a precizat că grupul avea pregătite investiții de 350 milioane de dolari, din care 200 de milioane de dolari în extinderea rețelei.

Acestea vor fi realizate abia după intrarea în vigoare a înțelegerii cu statul român.

Este vorba de investiţii de 350 de milioane de dolari care vor fi demarate abia după ce memorandumul privind răscumpărarea de către Rompetrol a acţiunilor deţinute de statul român va fi aprobat. 200 de milioane de dolari vor fi cheltuiţi pentru extinderea lanţului de benzinării din România. Restul de 150 de milioane de dolari vor fi folosiţi pentru construcţia unei centrale pe platforma rafinăriei Petromidia.

Decizia KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, vine după ce joia trecută, Curtea Constituţională a României a decis că legea privind aprobarea memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group este neconstituţională. Sesizarea a venit din partea preşedintelui Traian Basescu, înainte de promulgare, care a arătat că documentul încalcă legea fundamentală, pentru că nu pot fi scrise norme legislative pentru cazuri particulare.

Premierul Victor Ponta declara, în 22 noiembrie, că sesizarea președintelui în cazul Rompetrol la CCR, admisă de judecători, ar putea afecta în perspectivă veniturile la buget din taxe și impozite, dar și locurile de muncă ale angajaților companiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri