VASLUI. Dezbatere cu scântei pe tema gazelor de şist. Oamenii au fost verificaţi cu detectorul de metale

Data publicării:
puiesti 4

Aproape de ora prânzului, Căminul Cultural din comuna Puieşti s-a umplut de localnici. Primul care a încercat să ia cuvântul a fost reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. A fost întâmpinat cu ostilitate.

Localnicii din Puieşti cred că natura va fi poluată în urma explorăriilor. S-a strigat „Hoţii! Hoţii!”, iar pe acest fond cei care au facut studiul cu privire la impactul asupra mediului au încercat să dea şi explicaţii.

Forajul nu implică niciun fel de lucrări de fracturare. Este un foraj clasic pentru cercetare. Se doreşte cercetarea în scopul cunoaşterii structurii interne, pentru identificarea unor straturi cu potenţial de hidrocarburi”, le-a spus celor prezenţi Romeo Fărcăşanu, expert în explorări geologice, moment în care a fost huiduit.

Acordul de mediu interzice titularului să execute lucrări de exploatare experimentală sau probe de producţie şi exploatare zăcământ. Se consideră că dacă această propoziţie nu se respectă, Chevron este pasibil să plătească”, a spus şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, Mădălina Nistor, cuvintele sale fiind întâmpinate cu un nou val de huiduieli.

Consilierul local Ion Dulca a fost critic la adresa autorităţilor: „Statul român a făcut contract cu Chevron, dar nu a găsit de cuviinţă să facă contract cu cetăţenii acestei localităţi, cu cetăţenii acestei ţări. Au trimis lacheii să ne explice ceea ce noi de fapt ştiam. Că ei urmează doar o procedură, dar vor face tot cum vor ei”, iar primarul Costel Mocanu a spus că la nivelul comunei Puieşti s-au dat două hotărâri de Consiliu Local care interzic amenajarea şi exploatarea gazelor de şist.

În ciuda ostilităţii localnicilor, reprezentanţii agentiei de mediu şi cei ai companiei americane consideră întâlnirea un succes.

Aceasta consultare publică s-a desfășurat în deplină conformitate cu reglementările din România și a intenționat să prezinte publicului larg informații legate de raportul privind impactul asupra mediului, pentru proiectul de forare a unei sonde de explorare în Puiești." se arată într-un comunicat al companiei Chevron.

Oamenii din Puieşti spun că, indiferent câte campanii de informare vor fi, răspunsul lor va ramâne acelaşi: nu vor sonde în comuna lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri