Victor Ponta: TVA la pâine scade la 9% din septembrie. Cresc accizele la alcool și produse de lux

Data publicării:
ponta victoria 1

El a spus că FMI se îndoiește că va scădea evaziunea fiscală în panificație prin măsura reducerii TVA, dar este un pariu pe care și-l asumă.

În ceea ce privește discuțiile despre rectificarea bugetară, va fi bazată pe creșterea economică, adică o creștere cu circa 2,6 miliarde de lei a Produsului Intern Brut, a precizat premierul. Ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Justiţiei vor beneficia de alocări suplimentare, a anunţat premierul Victor Ponta.


Deficitul bugetului consolidat va creşte de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte, iar plafonul de garanţii va fi majorat cu 2 miliarde de lei, a detaliat premierul.

Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit în urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creşte de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.

O nouă rectificare bugetară a fost deja programată pentru sfârșitul lunii octombrie.

La ce cresc accizele

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al măsurii va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, cu venituri estimate la 300 milioane lei.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament.

Acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finanţelor, Bogdan Chițoiu.

Premierul Victor Ponta a afirmat că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.

În ceea ce privește un nou acord de tip preventiv, premierul a spus că marți vor avea loc ultimele proceduri de informare a instituțiilor financiare instituționale, iar miercuri a promis că va prezenta toate datele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri