Brexit| Politicienii români despre referendumul din Marea Britanie

Data publicării:
brexit steaguri mici GettyImages-516310132 1

Klaus Iohannis, preşedintele României: „În opinia noastră, locul Marii Britanii e în familia europeană. Uniunea Europeană e mai puternică cu Marea Britanie în interiorul ei şi Marea Britanie e mai puternică în interiorul UE. Ne dorim identificarea unor soluţii care să conducă în cadrul referendumului la un vot favorabil menţinerii statutului de membră în Uniunea Europeană a Marii Britanii.”

De altfel, formularea „locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană” a devenit rapid un laitmotiv în declaraţiile făcute în spaţiul public din România.

Dacian Cioloş, premierul României: „Eu sunt optimist, eu cred că Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană. Locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană.”

Anca Dragu, ministrul Finanţelor: „Plusurile pe care le aduce o uniune economică sunt clare. Şi sunt clare pentru toată lumea. Şi cred că pentru România sunt foarte clare. Locul UK este în Uniunea Europeană.”

Mai mult, şeful guvernului de la Bucureşti a spus lucrurilor pe nume: a venit momentul că Uniunea Europeană să se autoevalueze.

Dacian Cioloş, premierul României: „Dacă privim problema la nivel european cu sau fără Brexit va fi nevoie de o analiză a funcţionării Uniunii Europene şi a lucrurilor pe care ar fi trebuit să le facem şi pe care nu le-am făcut din cauza crizei financiare şi economice imediat după marea extindere când am trecut de la 15 la 27. Această analiză trebuie făcută acum, trebuie să vorbim deschis.”

Pe holurile Parlamentului României, dorinţa generală este, fără dubiu, ca Marea Britanie să rămână.

Ana Birchall, preşedinte comisia afaceri europene: „Poate să fie începutul sfârşitului construcţiei europene. Şi nu exagerez când spun aşa, cel puţin aşa cum avem acum construită UE.”

Theodor Paleologu, parlamentar şi fost ministru al Culturii: „Devine foarte probabilă această ieşire a Marii Britanii din UE şi sunt foarte preocupat în această privinţa. Ar fi un semnal prost pentru UE, dar nu cred că trebuie să prezentăm lucrurile ca o apocalipsă care va genera în lanţ alte mici sau mari apocalipse.”

Situaţia din Marea Britanie se vede mai clar de la Bruxelles. Doi europarlamentari români au explicat pentru Digi24 cum este perceput acolo momentul de îndoială al britanicilor.

Ioan Mircea Pascu, europarlamentar: „Totul a început ca o problemă politică internă, nici măcar a Marii Britanii, ci a partidului Conservator şi iată că întregul proiect a devenit ostatic acestei dezvoltări limitate la o ţară, la un partid. Cei care vin şi sugerează că UK va câştigă libertate este o chestiune iluzorie. E ca şi cum ai sculpta în fum. Ai fumul, ai făcut o dată aşa şi zici uite e o statuie, dar a dispărut. Nu te-ai uitat când trebuia.”

Monica Macovei, europarlamentar: „În probleme de securitate, UK singură va fi slabă, la fel şi UE fără UK va fi slabă. Şi au fost avertizări în acest sens şi de la NATO şi de la foşti miniştri de externe din SUA. Părerea mea este că vor urma negocieri şi dacă se va vota pentru ieşire nu se va ieşi a doua zi. Vor negocia. Se va negocia şi statutul Marii Britanii sau se va renegocia acel acord. Nu va fi o ieşire rapidă.”

Rapidă sau nu, eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană constituie o preocupare la nivel global. Pentru că primele efecte vor fi resimţite pe pieţele financiare, ţările G7, adică cele mai dezvoltate economii ale lumii, sunt pregătite pentru infuzii masive de lichidităţi, pentru a preveni o devalorizare accentuată a lirei sterline şi poate chiar a euro.

Citiți și:

Costurile BREXIT | 3.000.000 de muncitori din UE nu vor mai putea lucra în Regatul Unit

Brexit| Aliații Marii Britanii trag un semnal de alarmă: „Dezertorii nu vor fi primiți înapoi cu brațele deschise”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri