Bogdan Aurescu: Nu s-a luat încă nicio decizie privind cota de refugiați pentru România

Data publicării:
bog

Invitat la emsiunea „Imparțial”, ministrul de Externe a explicat că România va lua o decizie privind cota de refugiați după ce Comisia Europeană va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de soluționare a actualei crize.

După ce vom vedea planul Comisiei Europene, vom avea o discuție foarte serioasă, într-un format interinstituțional, pentru că Ministerul de Externe nu are o competență excepțională în această chestiune. Și este firesc că nu s-a luat încă o decizie, pentru că nu avem încă baza de discuție. Această bază trebuie să fie analizată și trebuie să vedem care este criteriul după care se va face o astfel de distribuție între statele membre. Trebuie luată în considerare și capacitatea statelor membre de a primi astfel de persoane, capacitatea de integrare a lor în societatea statului respectiv”, a declarat Bogdan Aurescu.

La finalul acestei analize, se va face un mandat solid, care să fie însușit de toți factorii de răspundere ai statului. Trebuie să vedem care este planul Comisiei Europene, trebuie să vedem tabloul în întregul său, după care vom decide pe fiecare aspect al acestui tablou”, a subliniat ministrul de Externe.

Potrivit unei surse europene, Comisia Europeană ar urma să propună redistribuirea către statele membre a 160.000 de refugiaţi, nu 40.000 cum se discuta până acum. Astfel, în România ar putea ajunge aproape 7.000 de refugiați – 6.937 de oameni, potrivit datelor obținute de publicația britanică Daily Mail.

Aceste cifre nu au fost comunicate oficial niciunuia dintre statele membre. Scurgerile acestea (în presă, n.r.) doar cu privire la cote nu ne ajută în luarea unor decizii. Aceste cifre rămân, deocamdată, la nivel de speculații”, a declarat Bogdan Aurescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri