România va implementa un sistem performant pentru supravegherea frontierelor

Data publicării:
refugiati

În urmă cu două săptămâni, poliţiştii de frontieră au descoperit un grup de 60 de barbaţi din Afganistan, Pakistan, Maroc şi Irak pe fâşia verde dintre Serbia şi România. Nu a fost, însă, prima încercare de trecere ilegală a graniţei. Anul trecut, peste 1300 de oameni au forţat frontierele de stat.

În faţa acestor ameninţări, poliţiştii de frontieră români iau măsuri suplimentare de supravegere. Este în lucru un sistem de analiză video care va aduna la un loc informaţii din aer, cu ajutorul radarelor, de la sol, prin intermediul camerelor de supraveghere, şi chiar din pamânt, prin senzori seismici, care detectează fiecare pas.

Sistemul filmează pe o rază de 30 de kilometri, stabileşte localizarea, detectează mişcări, recunoaşte persoane înarmate şi citeşte plăcuţele de înmatriculare ale autoturismelor.

În acelaşi timp, activează bazele de date internaţionale, astfel că poliţiştii pot şti din timp dacă o persoană care se apropie de graniţă este căutată.

Dacă există astfel de indicii, se dă automat alarma, iar cea mai apropiată patrulă este trimisă în urmărirea suspecţilor.

Poliţiştii de frontieră români au gândit acest sistem de analiză video încă din 2010, când doar preconizau că la frontierele din Europa va ajunge un val de migranţi”, relatează Ioana Ciurlea reporter Digi24.

În faţa unor ameninţări precum migraţia, traficul sau contrabanda, poliţiştii de frontieră şi-au dat seama că, oricât de vigilenţi ar fi, nu fac nimic fără tehnologie.

Andrei Voicu, comisar şef Poliţia de Frontieră: „O cameră de termoviziune are capacitatea de a detecta informaţii mult mai bine decât ochiul uman şi poate reacţiona mai bine şi mai rapid. Pe acest lucru ne bazăm şi noi, să extindem aria de acoperire la supraveghere şi să nu mai depindem atât de mult de elementul uman.”

Partenerii României în implementarea acestui sistem de supraveghere video sunt Spania, Grecia şi Finlanda. Cele patru ţări au de cheltuit 14 milioane de euro pentru întărirea frontierelor, iar în prealabil se vor face teste.

Andrei Voicu, comisar şef Poliţia de Frontieră: „În România vom merge pe testarea la frontiera cu Ucraina, într-o zona împădurită, aproape de punctul de trecere Halmeu, unde avem cel mai performant sistem de supraveghere cu senzori, din care putem extrage un maximum de performanță.”

În aprilie, autorităţile vor face licitaţie pentru acest proiect de supraveghere a frontierelor, iar până în vara lui 2018 totul ar trebui să fie pus la punct.

Raza de acțiune: 30 de kilometri

Localizarea

-latitudine

-longitudine

Detectarea mișcării

- viteză

- direcție

Recunoașterea modelului

- persoană cu armă

- persoană cu rucsc

Citirea textelor

- plăcuțe de înmatriculare

Baze de date

- alerte internaționale

- vehicul furate

Alarmă

- este trimisă cea mai apropiată patrulă

Citiți și: Un nou val de refugiați se îndreaptă către Europa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri