Ungaria ar putea bloca aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen dacă nu apără frontierele UE

Data publicării:
14 SCHENGEN

 

„Dacă Croaţia ridică mâinile şi spune „Nu, nu vreau să apăr frontierele”, atunci Ungaria nu poate spune decât că nu este pregătită să adere la Schengen, când va veni momentul unei decizii”, a declarat şeful Cabinetului politic al lui Viktor Orban, pentru un post de radio.

O condiţie pentru aderarea la Schengen este ca ţara să se angajeze să apere frontierele externe ale Europei. Dacă eşuează în mod vizibil să facă acest lucru, atunci nu este pregătită pentru apartenenţa la Schengen”, a subliniat politicianul maghiar.

Ungaria dezarmează 40 de polițiști croați care însoțeau un tren cu refugiați 

Relația dintre Ungaria și Croația este tot mai tensionată în ultimele zile, în condiţiile în care mii de imigranţi care fug de război şi sărăcie din Orientul Mijlociu au sosit în regiune, în încercarea de a ajunge în Europa occidentală.

Ungaria dă de înțeles că ar putea face uz de dreptul de veto la votul privind aderarea României la spaţiul Schengen

De altfel Croația nu este singura țară amenințată de Ungaria cu un vot negativ în cazul unui eventual vot pentru aderarea la spațiul Schengen. În contextul disputei avute cu premierul Victor Ponta, ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto a declarat că țara sa „are în continuare drept de veto în cazul unei posibile aderări a României la Schengen”.

Peste 20.000 de imigranţi, majoritatea refugiaţi sirieni, au intrat în Croaţia după ce Ungaria şi-a închis marţi frontierele cu Serbia, blocându-le drumul spre ţările mai prospere din UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri