Ungaria ar putea construi un gard şi la graniţa cu România. MAE român: nu este un gest corect, în conformitate cu spiritul european

Data publicării:
UNGARIA GARD FINALIZAT GETTY-1

FOTO: Gulliver/Gettty Images

Actualizare 16.50. Ministerul Afacerilor Externe anunță că a luat a luat act de anunțul potrivit guvernului de la Budapesta intenționează să construiască un gard și la granița cu România.

„Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public.

MAE a informat în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situaţie.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.


Anunțul șefului diplomației de la Budapesta vine după ce s-a închis graniţa dintre Serbia şi Ungaria! Concret, au intrat în vigoare noile măsuri prin care guvernul maghiar vrea să limiteze numărul imigranților care intră în ţară.

Trecerea ilegală a frontierei nu mai este contravenţie, ci infracţiune pedepsită cu închisoare până la cinci ani.

Scopul Guvernului ungar este de a nu lăsa să intre refugiați, respectiv imigranți ilegal, în țară din nicio direcție. Ceea ce înseamnă că, în caz de nevoie, acesta gard poate fi construit și la granița cu România. Totuși, este puțin probabil ca un aflux masiv de imigranți să sosească dinspre România pentru că pentru aceasta ar trebui să treacă Dunărea”, a explicat Balazs Barabas, jurnalist Digi24. 

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei: „Căile oficiale şi legale de intrare în Ungaria şi în Uniunea Europeană rămân deschise. Tot ce le cerem migranţilor este să respecte legile internaţionale şi europene, precum protocolul Schengen, şi să vină la punctele oficiale de trecere a frontierei.”

Acesta a fost mesajul transmis de guvernul maghiar pentru refugiaţii care sunt în tranzit către Ungaria şi care speră să intre în spaţiul Schengen.

Citiți și:

Stare de criză instituită în două judeţe din Ungaria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri