ATAC TERORIST PARIS. „L'Express” prezintă (falsele) teorii ale complotului

Data publicării:
retroviseurs 5183907

Oglinzile. Unii observatori au afirmat, bazându-se pe imagini, că vehiculul Citroen pe care l-au folosit teroriștii miercuri nu este cel care a fost găsit pe strada Meaux la câteva ore după masacrul din redacția „Charlie Hebdo”. Au adus ca argument faptul că oglinzile retrovizoare, „albe” în momentul atacului, ar fi devenit ulterior „negre”.

Explicația este foarte simplă, scrie L'Express: e vorba de oglinzi retrovizoare cromate. În funcție de expunerea la lumină, ele strălucesc mai mult sau mai puțin.  

Polițistul mort – un fals. Imaginile în care un polițist trântit la pământ este executat cu sânge rece de unul dintre teroriști circulă pe net de miercuri după-amiază. Un fals, scena nu este credibilă, spun unii. Argument: nu este vizibilă nicio picătură de sânge, iar corpul polițistului nu rămâne inert.

Din păcate, realitatea este cu totul alta, explică L Express. Agentul Ahmed Merabel a murit, într-adevăr în timpul serviciului, așa cum au observat zeci de internauți. „Dacă nu se vede sângele în această filmare nu înseamnă că nu este adevărat”, comentează, pe Facebook, cel care a dat publicității acest film.

Carte de identitate pierdută. Un alt fapt care îi agasează pe sceptici: cum se face că un terorist care și-a pregătit minuțios atentatul își uită cartea de identitate într-un vehicul? Unii văd aici un scenariu fabricat. Să fie vorba doar de o greșeală pare prea simplu. Chiar și anchetatorii au fost surprinși de diferența dintre siguranța și profesionalismul de care dau dovadă teroriștii în timpul atacului de la Charlie Hebdo – așa cum au fost surprinși în alte imagini video – și această greșeală de începător. „Greșeala e omenească”, spune șeful sindicatului polițiștilor. Pe de altă parte, ar putea fi vorba de o simplă „zăpăceală”.

Teza că teroriștii au lăsat voluntar cartea de identitate, altfel spus că ar fi creat o pistă falsă, este contrazisă de prelevările de ADN din mașină, care corespund profilului genetic al suspecților, potrivit France2.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri