Austria se îndreaptă către o premieră în UE: șeful statului ar putea fi un reprezentant al extremei-drepte

Data publicării:
norbert hofer

 

Candidatul Partidului Libertății (FPOe), Norbert Hofer, a obținut 35 la sută din voturi, cu mult peste ceea ce prognozau sondajele de opinie înaintea scrutinului. În turul al doilea al alegerilor, programat pentru 22 mai, actualul deputat al extremei-drepte se va confrunta cu fostul lider al Partidului Verzilor, Alexander Van der Bellen, care s-a clasat al doilea, obținând 21 la sută din sufragii. La scrutin au participat șase candidați.

„Este începutul unei noi ere politice, a declarat liderul FPOe, Heinz-Christian Strache. Aceste rezultate arată „extrema nemulțumire” față de coaliția de guvernare a social-democraților și a conservatorilor de centru-dreapta, a adăugat el.

Partidul Libertății criticase actualul Cabinet pentru că a primit anul trecut 90.000 de solicitanți de azil. În plus, austiecii se confruntă cu o creștere economică lentă și cu un șomaj în creștere.

Candidatul social-democrat, Rudolf Hundstorfer, și cel conservator, Andreas Khol, au obținut fiecare câte 11% din voturi.

Alegătorii austrieci nu au optat duminică neapărat pentru programul politic al FPOe, unul bazat pe măsuri anti-imigranți, ci mai degrabă contra actualului sistem politic din Austria, dominat de decenii de social-democrați și conservatori, scrie DPA.

„A fost un vot contra sistemului. Oamenii sunt nemulțumiți de felul în care funcționează democrația în Austria'', a explicat analistul politic Thomas Hofer, citat de Agerpres.

Președintele Austriei, ales pentru un mandat de șase ani ce poate fi înnoit o singură dată, are un rol în mare parte simbolic, dar dispune totuși de puteri oficiale extinse: este șeful armatei, numește cancelarul și poate, în anumite circumstanțe, să dizolve parlamentul.

Partidul Libertății din Austria este un partid populist de extremă-dreaptă, un descendent ideologic al pangermanismului și al taberei național-liberale. Partidul, condus de Heinz-Christian Strache, face parte în Parlamentul European din grupul Europa Națiunilor și a Libertății.

În sistemul politic austiac, FPOe s-a impus ca al treilea partid, cu un sprijin modest din partea electoratului până când a reușit să intre la guvernare alături de Partidul Social-Drmocrat (SPOe), după alegerile legislative din 1983. Când, în 1986, în fruntea partidului a fost ales Jörg Haider (în prezent decedat), partidul a început să aibă o orientare către populismul de extremă-dreapta, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a sprijinului său electoral și la ruperea legăturilor cu SPOe.

La alegerile legislative din 1999, FPOe a obținut 26,9 la sută din voturi, cel mai bun rezultat avut vreodată la nivel național, devansând cu puțin conservatorii din OeVP. Acest rezultat i-a determinat pe conservatori să formeze un guvern de coaliție cu FPOe în 2000. Drept urmare, Uniunea Europeană a impus sancțiuni Austriei, Viena fiind boicotată la nivel diplomatic – în afară de întâlnirile formale din cadrul UE, contactele cu Austria au fost reduse. Unii observatori spun că aceste sancțiuni au sporit curentul antieuropean din cadrul partidului, el însuși măcinat de-a lungul anilor de disensiuni interne. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri