Un preşedinte pentru Ucraina. Din cei 19 de candidaţi, doar unul are şanse reale. „Regele ciocolatei” s-ar putea înfrunta cu Iulia Timoşenko în turul II

Data publicării:
porosenko-1

Ucrainenii îşi aleg duminică, 25 mai 2014, un nou preşedinte, al cincilea de la declararea independenţei în 1991. În cursa electorală s-au înscris 21 de candidaţi, doi au renunţat apoi, însă doar unul are şanse reale să fie ales: miliardarul Petro Poroşenko. Supranumit şi regele Ciocolatei, el s-a născut în Basarabia şi este vorbitor de limba română. Rămâne o singură întrebare: dacă el va fi ales din primul tur de scrutin sau o va înfrunta în turul al doilea pe Iulia Timoşenko, fosta prinţesă a gazelor, transformată în simbol al aspiraţiilor pro-europene ale Ucrainei.

Petro Poroşenko are 48 de ani şi este considerat un supravieţuitor. Face politică din 1998 şi a ştiut mereu când şi cum să schimbe tabăra ca să rămână mereu în frunte, indiferent de schimbarea regimurilor. Susţinătorii îl consideră drept un om cu un caracter puternic, care poate conduce poporul ucrainean „către progres”, „către o nouă viaţă”, spune un votant.

Omul de afaceri a făcut avere din ciocolată. A început cu importul de cacao, apoi şi-a deschis o mică fabrică de dulciuri şi a ajuns acum să controleze un adevărat imperiu dulce. Deţine marca Roshen, un brand de ţară în Ucraina, recunoscut şi peste hotare.

Cu banii câştigaţi din ciocolată, Petro Poroşenko a cumpărat o fabrică de autobuze şi un post de televiziune care l-au ajutat să-şi ridice averea la 1,6 miliarde de dolari.

Promisiunile Regelui ciocolatei

Fost ministru de Externe şi al Economiei, Poroşenko promite că va stabiliza ţara în trei luni. Spune că va coopera cu Uniunea Europeană pentru a ridica nivelul de trai şi că va transforma Ucraina într-o ţară prosperă.

Astfel, spune el, locuitorii din Crimeea îşi vor da seama ce greşeală au făcut şi vor reveni de bunăvoie sub autoritatea Kievului.

Poroşenko le-a cerut oamenilor să-l aleagă din primul tur pentru că „Ucraina nu mai are timp de pierdut”, mai spune el. Sondajele îl creditează cu 33% din voturi, ceea ce înseamnă că va ajunge totuşi în turul al doilea de scrutin.

Contracandidat i-ar fi Iulia Timoşenko, care, după mai bine de doi ani de pedeapsă cu închisoarea, încearcă o revenire pe scena politică.

Iulia Timoşenko are puţine şanse să obţină cea mai înaltă funcţie în stat şi să se instaleze la Palatul Prezidenţial din Kiev. Sondajele arată că nu ar obţine decât 6% din voturi, iar oamenii spun că nu mai au încredere în cea care le-a fost premier. „Cred că vremea ei a trecut deja”, spune o votantă ucraineană.

Dacă sondajele se confirmă şi nici un candidat nu va obţine 50% din voturi, primii doi clasaţi se vor confrunta din nou pe 15 iunie 2014, în turul II de scrutin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri