Angela Merkel, vizită oficială la Londra: Uniunea Europeană are nevoie de o Mare Britanie puternică în interiorul său

Data publicării:
merkel 2

Un moment istoric s-a produs joi la Londra: cancelarul Angela Merkel a susţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului Marii Britanii. Aflată aici la invitaţia omologului ei, David Cameron, Angela Merkel a susţinut rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Vizita cancelarului vine pe fondul unor controverse tot mai profunde între guvernul conservator de la Londra şi executivul de la Bruxelles privind libera circulaţie în spaţiul Uniunii. Executivul de la Londra urmăreşte chiar organizarea unui referendum în 2017 privind rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.


Angela Merkel a fost primită de premierul David Cameron la reşedinţa acestuia din Downing Street 10 înaintea discursului ţinut de cancelar în faţa parlamentarilor britanici adunaţi la Westminster. Ea a declarat cu această ocazie că Uniunea Europeană are nevoie de o Mare Britanie puternică în spaţiul comunitar, şi nu în afara lui. Ceea ce nu înseamnă totuşi că Uniunea va îndeplini orice fel de cerere care vine de la Londra şi care ar încălca prevederile fundamentale ale blocului comunitar.

Mi s-a spus de multe ori în ultimele zile că există aşteptări cu totul speciale în privinţa discursului meu susţinut astăzi aici. Unii se aşteaptă ca discursul meu să deschidă calea pentru reforme fundamentale ale arhitecturii europene care să satisfacă tot felul de dorinţe britanice, reale sau nu. Mă tem că vor fi dezamăgiţi”, a subliniat cancelarul german.

Totodată, cea mai puternică femeie din Europa s-a declarat de acord cu unele măsuri ale guvernului conservator care privesc reducerea turismului social, de care beneficiază mai ales cetăţenii nou-veniţi în Uniune, cu precădere cei din estul Europei.

Am auzit că alţii se aşteaptă la ceva exact opus şi speră că voi aduce aici, la Londra, un mesaj simplu şi clar că restul Europei nu este pregătit să plătească aproape nici un preţ pentru a păstra Marea Britanie în Uniunea Europeană. Mă tem că aceste speranţe vor fi de asemenea descurajate”, a continuat Angela Merkel.

După discursul susţinut la Westminster, Angela Merkel a luat ceaiul cu Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham.

Vizita cancelarului vine în contextul în care măsurile guvernului condus de David Cameron au născut tot mai multe semne de întrebare la Bruxelles. Londra urmăreşte reducerea semnificativă a numărului de imigranţi din estul Europei care vin să muncească în Marea Britanie, precum şi restricţionarea ajutoarelor sociale pentru aceştia. Guvernul conservator a promis chiar că va organiza un referendum în 2017 pentru a lăsa cetăţenilor britanici decizia de a rămâne sau ieşi din Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri