Angela Merkel a anunţat crearea unui fond special de 500 de milioane de euro și a propus un armistițiu bilateral în Ucraina

Data publicării:
10551537 493879804079750 5118267390805200988 o

Acuzaţiile purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene menţin aprinsă disputa Kiev-Moscova pe tema convoiului umanitar trimis de Rusia în estul ţării vecine.

„Echipamente militare au fost încărcate în camioane ruse la uzina Topaz, unde sunt produse instalaţii radar. De asemenea, a fost transportată muniţie de la o fabrică de armament din Lugansk”, a spus Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al Armatei ucrainene.

Toate cele 220 de camioane care au intrat în Ucraina cu destinaţia Lugansk, oraş controlat de separatişti, şi-au încheiat misiunea şi au revenit în Rusia. Informaţia, anunţată de autorităţile de la Moscova a fost confirmată de observatorii OSCE prezenţi la frontieră.

Cum criza pare că se agravează, cancelarul german s-a dus la Kiev. O vizită care i-a nemulţumit pe unii ucraineni. Zeci de oameni s-au adunat în faţa ambasadei germane din Kiev şi spun că nu au încredere în Germania, din cauza intereselor pe care această ţară le are în Rusia.

„Oamenii din Ucraina vor să se asigure că pactul Molotov-Ribbentrop, semnat acum 75 de ani, nu se va repeta”, a spus un protestatar.

„Observăm prezenţa constantă a Gazpromului rus în Germania. Folosindu-l ca o unealtă politică, Rusia are din păcate o mare influenţă asupra Germaniei şi a Franţei”, a spus un alt protestatar.

Într-o încercare de a soluţiona paşnic conflictul dintre Ucraina şi Rusia, preşedinţii celor două ţări se vor întâlni săptămâna viitoare la Minsk, în Belarus, cu medierea unor oficiali ai Uniunii Europene.

Angela Merkel a pledat, în cursul vizitei la Kiev, pentru instituirea unui armistiţiu bilateral în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Pentru a obţine succesul, trebuie să fie două părţi. Nu se poate ajunge la pace în mod unilateral. Sper că discuţiile cu Rusia vor fi încununate de succes. Planul există, trebuie să fie urmat de acţiuni”, a spus Angela Merkel.

Cancelarul german nu a exclus posibilitatea adoptării unor noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei după trimiterea unui convoi în estul Ucrainei. Întrebată despre anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, Angela Merkel a catalogat acţiunea drept „ilegală”, explicând că, dacă Europa ar recunoaşte legitimitatea acestei situaţii, ar fi ameninţată integritatea teritorială a tuturor ţărilor europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri