Avertisment: Occidentul se confruntă cu două catastrofe

Data publicării:
IMIGRANTI BATAIE GRECIA GETTY

„Ne confruntăm cu două catastrofe. Una e situația refugiaţilor în țări ca Turcia, Liban, Iordania, şi a doua e cea a intervenţiilor umanitare. Intervenţiile Uniunii Europene sunt departe de ce ar trebui să fie. În plus, întreaga comunicare e catastrofală. Ei nu au nicio idee despre ce o să se întâmple, nici dacă rămân în țările în care sunt acum, nici dacă ajung în UE”, a spus Valeriu Nicolae, reprezentant World Vision.

El a adăugat că „Turcia are un 1,6 milioane de refugiați înregistrați, Libanul are 1,2 milioane – probabil sunt peste 2 milioane în fapt, iar Iordania este și ea invadată”.

„Ce se poate face? Nu pot oferi o soluție mai scurtă de o oră. În principiu trebuie să schimbăm ce facem acum, pentru că ce facem acum nu prea e deloc bine. Nu suntem nici măcar pregătiți, nivelul de pregătire al țărilor europene - să facă față mulțimii de refugiați de la granițele europene - este foarte slab. Criza asta e de mult, o să se împlinească în martie cinci ani de la declanșare. Intervențiile încă sunt decise de birocrați care nu prea știu foarte clar ceea ce se întâmplă și deciziile sunt luate mai mult de frică sau ad-hoc. Nu există un plan foarte clar”, a adăugat Valeriu Nicolae.

„Cei din taberele de refugiaţi habar nu au ce o să se întâmple cu ei. Nimeni nu le spune care ar fi o rezolvare, care ar fi viitorul pentru ei. Între timp, generație după generație de copii sunt pierduți, pentru că nu pot să se ducă la școală. Riscăm ca cei mai mulți dintre copiii care sunt refugiați să fie atrași în același cerc foarte pericolus în care au fost atrași o grămadă de copii palestinieni, dein din ce în ce mai furioși și devin o țintă foarte ușoară pentru mișcări radicale extrem de periculoase, cum sunt ISIS, al-Qaeda, putem spune că și Hezbollah. Situația este foarte gravă”, a atras atenția reprezentantul World Vision.

Despre un număr stabilit de refugiați pe care fiecare țară trebuie să-i primească, el a spus că refugiații din Turcia vor să ajungă în Siria, doar unu din zece afirmând că vor să se întoarcă în Siria.

Dacă noi ne imaginăm că refugiații care o să vină în Europa o să fie toți educați, cu bani... suntem într-un vis. Foarte mulți din Siria și Irak sunt needucați, cu familii foarte mari, câte 5, 7, 9 copii, copii care nu au fost educați, care stau de cinci ani în condiții absolut îngrozitoare. Ideea asta că o să avem 40.000 de refugiați în toată Europa pe care o să-i împărțim între 29 de state e un vis. Uniunea Europeană trebuie să aibă intervenții care să le dea o speranță acestor oameni că se pot întoarce în țara lor în condiții de siguranță. Trebuie să investim masiv în momentul de față în a face ceva pentru copiii refugiaților din Siria și Irak”, a mai spus Valeriu Nicolae.

Citiți și Românul care îi ajută pe refugiaţii sirieni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri