CORESPONDENȚĂ DIN KIEV. Un manifestant a fost găsit mort. Poliția se pregătește de o acțiune în forță

Data publicării:
Piata Independentei Kiev Ucraina - AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY-2

Protestele continuă la Kiev și vineri, unde în cursul dimineții în jur de 2.000 de manifestanți erau adunați în fața scenei din Piața Independenței. Ei spun că sunt la fel de hotărâți să protesteze pașnic, în ciuda temperaturii scăzute și a ultimatumurilor primite din parte poliției, relatează din Kiev corespondentul Digi24.

Poliția ar fi obținut un ordin judecătoresc care i-ar permite să pună capăt blocadei din jurul instituțiilor, iar șeful poliției i-a avertizat pe protestatari că va pune în aplicare această decizie. Cu toate acestea, manifestanții spun că nu vor pleca.

În ultimele zile, din partea autorităților Guvernul a fost acela care a comunicat public pe tema manifestațiilor, prin premierul Mykola Azarov. Din partea administrației prezidențiale de la Kiev este liniște. Președintele Viktor Ianukovici își încheie astăzi vizita de trei zile în China, dar înainte de a se întoarce acasă trece pe la Moscova. El a anunțat deja că aduce din China contracte în valoare de 8 miliarde de dolari.

Din închisoare, fostul premier Iulia Timoşenko i-a îndemnat pe manifestanţi să continue protestele până când îl vor alunga de la putere pe preşedintele Viktor Ianukovici, pe care l-a comparat cu Stalin. Statele Unite şi ţările europene şi-au exprimat sprijinul faţă de opoziţia ucraineană. De cealaltă parte, Rusia a criticat ceea ce a numit isteria Occidentului faţă de Ucraina.

De două săptămâni, ucrainenii se strâng în fiecare noapte în jurul focurilor aprinse în Piața Independenței. Se apără de temperaturile scăzute cu haine groase și băuturi calde și spun că au în minte un singur scop.

Sunt cele mai mari proteste din 2004 încoace, an în care în Ucraina a avut loc Revoluția Portocalie. Manifestanţii cer demisia Guvernului și președintelui Viktor Ianukovici și sunt hotărâți să rămână în stradă cât timp e nevoie. Scânteia care a aprins manifestațiile de protest a fost refuzul neașteptat al președintelui de a semna Acordul de asociere al Ucrainei cu UE la summitul de la Vilnius.

În acest context, la Kiev a avut loc o reuniune OSCE, la care participă miniștrii de Externe din Uniunea Europeană. Ucraina deține președinția OSCE. A fost un nou prilej pentru oficialii de la Moscova de a critica politica dusă de Occident în privința Ucrainei.

„Ei (oficialii europeni, n.red.) încearcă să mute discuția la punctul în care îi tratează pe ucraineni ca pe niște copii care trebuie să lea raportul profesorilor”, a acuzat șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov.

Criticile oficialilor ruși vin după ce manifestanţii din centrul Kievului au primit încurajări de la miniştrii de Externe europeni. Şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, a mers în Piaţa Independenţei, în timp ce liderii opoziției ucrainene s-au întâlnit cu mai mulți oficiali din vestul Europei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri