Criticii Kremlinului au avut parte de decese suspecte. Boris Nemțov, ultimul dintr-o serie de crime cu iz politic

Data publicării:
Alexander-Litvinen 2154368b

Un asasinat răsunator este cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, ucisă în holul blocului din Moscova în care locuia la 7 octombrie 2006, chiar în ziua în care Vladimir Putin sărbătorea împlinirea a 54 de ani.

Anna Politkovskaia a fost unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care au denunţat abuzurile din timpul şi de după războiul din Cecenia. Ea lucra pentru publicaţia Novaia Gazeta.

Doi ceceni au fost găsiţi vinovaţi de moartea jurnalistiei şi au fost condamnaţi în iunie 2014 la închisoare pe viaţă de un tribunal din Moscova. Alţi trei ceceni au primit pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de închisoare pentru complicitate.

Asasinarea jurnalistei a fost urmată însă de alte crime.

În noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, un fost agent al serviciilor secrete ruseşti, refugiat la Londra unde colabora cu MI6, a murit la câteva săptămâni după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv. El l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa.

„Puteţi reuşi să reduceţi la tăcere un om, dar nemulţumirea protestelor din întreaga lume vă va răsuna în urechi tot restul vieţii, domnule Putin”, a spus Litvinenko de pe patul de spital.

Rusia a negat mereu orice implicare în moartea fostului agent FSB.

„El (Alexander Litvinenko- n.r.) era în stare să vorbească, a putut să spună că Putin este responsabil pentru moartea sa”, a spus Marina Litvinenko, văduva lui Alexander Litvinenko.

O anchetă publică asupra decesului fostului agent FSB a fost deschisă anul acesta, în ianuarie, la Londra.

„Domnul Litvinenko a dat vina pe guvernul Rusiei. Au existat întrebări legate de varianta ca agenţii ale guvernului britanic să fie responsabile de otrăvire. Alţii s-au întrebat dacă nu cumva crima organizată a fost implicată. Unii au sugerat că explicaţia cea mai plauzibilă a morţii domnului Litvinenko este otrăvirea accidentală în timp ce manevra poloniu, posibil în timpul traficului ilicit”, a declarat Robin Tam, avocat.

În martie 2013, tot în Marea Britanie, opozantul rus Boris Berezovski, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit mort în reşedinţa sa din Ascot. În urma autopsiei s-a stabilit că Berezovski a murit spânzurat, iar medicul legist nu a găsit nicio urmă de agresiune.

Apropiaţi ai lui Berezovski au susținut însă că ar fi fost vorba despre un asasinat. Alţii au spus însă că omul de afaceri era deprimat şi varianta sinuciderii este plauzibilă.

„Era într-o stare psihica foarte proastă, ba chiar a mers în Israel pentru a urma un tratament într-o clinică specializată în tratarea persoanelor care au suferit de depresie îndelungată”, a spus Alexei Venediktov, redactor şef Ekho Moskvy.

Moscova ceruse Londrei în mai multe rânduri extrădarea lui Boris Berezovski, inculpat în Rusia, pentru că a incitat la o lovitură de stat.

În 2009, avocatul Stanislav Markelov şi jurnalista Anastasia Baburova au fost împuşcaţi mortal în centrul capitalei ruse. Avocatul criticase recent eliberarea unui colonel acuzat de uciderea unei tinere cecene, iar ziarista scrisese articole despre problemele de rasism şi ultranaţionalism din Rusia.

Tot în 2009, Natalia Estemirova, o apropiată a jurnalistei Anna Politkovskaia, a fost răpită şi ucisă în Caucazul rusesc.

Citiți și
Boris Nemţov, cel mai înverşunat opozant al lui Vladimir Putin, a fost ucis. Anchetatorii: Asasinatul a fost minuţios planificat
Ultimul interviu al lui Boris Nemţov: „Când puterea e concentrată în mâinile unui singur om, totul sfârşeşte cu o catastrofă absolută”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri