Criticii UE din Franța, Marea Britanie și Grecia și-au dublat numărul de mandate în Parlamentul European

Data publicării:
marine le pen mfax

Naţionaliştii eurosceptici au înregistrat victorii neaşteptate în mai multe state europene. În Franţa, Marea Britanie şi Grecia, criticii Uniunii Europene şi-au dublat numărul de locuri în legislativul Uniunii, după un vot de protest faţă de austeritate şi şomaj.

Frontul Naţional din Franţa s-a impus în alegerile europarlamentare.  

„Poporul suveran s-a pronunţat tare şi clar. Vrea să ia în mâini conducerea propriului destin. Nu mai vrea să fie dirijat din afară, să se supună legilor pentru care nu au votat şi nici să asculte de comisari care nu sunt supuşi legitimităţii sufragiului universal”, a declarat Marine Le Pen, preşedintele Frontului Naţional.

Entuziasmat de rezultatul istoric înregistrat la alegerile europarlamentare, liderul Frontului Naţional a cerut chiar demisia preşedintelui francez, Francois Hollande.

Rezultatele arată că formaţiunea de extremă dreapta a obţinut 25% dintre voturi, UMP, partidul lui Nicolas Sarkozy, 20 de procente, iar partidul aflat la putere a fost votat doar de 14 la sută dintre cei care s-au prezentat la urne.

În opinia mea, acest vot este o nouă alarmă, un şoc, un cutremur pentru fiecare politician din această ţară şi trebuie să reacţioneze. Nimeni nu se poate lepăda de responsabilitate”, a declarat premierul Franței, Manuel Valls.

În Marea Britanie, partidul naţionalist UKIP, cunoscut prin campaniile de denigrare la adresa imigranţilor proveniţi din estul Europei, se află pe primul loc în alegerile pentru legislativul european.

Formaţiunea extremistă care doreşte ieşirea Regatului din UE a obţinut 27 la sută dintre voturi, în timp ce laburiştii ocupă locul 2 în sondaje cu 25 de procente, iar Partidul Conservator al premierului David Cameron se află abia pe locul 3 cu 23 la sută dintre sufragii.

„Una dintre erorile istorice ale Uniunii Europene a fost extinderea prea mare către est şi acceptarea unor state din blocul sovietic. Şi să faci acest lucru cu libera circulaţie a persoanelor când salariul minim în Marea Britanie este de nouă ori peste cel din România, poate acest lucru explică depopularea care are loc”, a spus Nigel Farage, preşedintele UKIP.

În Grecia, stânga radicală se clasează pe primul loc în alegerile europarlamentare. Conform sondajelor de opinie, Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a obţinut între 26% şi 30% din voturi, iar Noua Democraţie, între 23% şi 27%.

„A venit vremea schimbării, să schimbăm Europa austeră pentru a readuce democraţia în Europa”, a spus Alexis Tsipras, preşedintele Syriza.

Partidele de extremă dreaptă şi stânga radicală vor deţine în Parlamentul European aproape un sfert dintre mandate, suficient pentru a-şi face vocea auzită, dar probabil nu destule pentru a reuşi să blocheze iniţiativele legislative ale forului comunitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri