Der Spiegel: O intervenție militară a Rusiei în țările baltice ar lua NATO pe nepregătite

Data publicării:
spiegel baze

În cadrul Alianței, dar și printre mai mulți membri individuali ai NATO se discută despre posibile scenarii în eventualitatea lansării unei campanii militare ruse în estul Europei. Documentul citat de Der Spiegel ajunge la concluzia că „dacă Rusia ar desfășura o acțiune militară semnificativă, fără avertismente prealabile, aceasta ar constitui o amenințare de amploare în ceea ce privește menținerea siguranței și stabilității în zona euroatlantică”.

Problema, scrie revista Der Spiegel, citată de Deutsche Welle, este că Alianța s-a obișinuit să nu mai considere de mult Rusia ca reprezentând o amenințare și din aceaastă cauză nu și-a stabilit bastioane militare în țările din flancul estic.

„Când statele baltice au intrat în NATO, Rusia nu reprezenta o amenințare militară”, a declarat pentru Der Spiegel europarlamentarul german Elmar Brok. „Alianța a încheiat un acord cu Rusia și nu are trupe staționate la est de Elba. Acum se pare că politicile președintelui Putin s-au schimbat, iar NATO trebuie să găsească un răspuns”, a subliniat Brok.

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat pentru Der Spiegel că e timpul ca NATO să facă pentru națiunile din estul Europei ceea ce a făcut pentru țările vestice. „Sunt baze în Marea Britanie, Spania, Germania, Italia și Turcia. Dar nu sunt niciun fel de baze acolo unde este nevoie de ele”, a spus șeful diplomației poloneze.

Și ministrul român de Externe, Titus Corlățean, declara recent într-un interviu pentru The Washington PostRomânia și-ar dori să găzduiască o astfel de bază NATO. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a confirmat, de altfel, la București, că la summitul NATO din septembrie s-ar putea discuta despre posibile baze permanente în estul Europei.

Mișcarea Alianței nu a rămas neobservată la Moscova. Ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malghinov, a declarat într-un interviu pentru Digi24Rusia își va construi propria politică prin care va răspunde NATO, în cazul în care Alianța își va instala eventuale baze permanente în regiune sau dacă își va revizui relațiile cu Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri