Eutanasierea copiilor cu boli incurabile, dezbătută în Belgia

Data publicării:
eutans

Ella Louise s-a născut în Belgia şi a fost diagnosticată cu o afecţiune genetică a sistemului nervos. O boală incurabilă, în faţa căreia micuţa nu a avut nici o şansă. A trăit doar 10 luni şi sfârşitul a venit după ce mama ei, sfătuită de medici, nu a mai hrănit-o deloc.

Femeia spune că oricât de crudă ar părea, decizia a curmat chinul copilului său.

„Cu toate medicamentele pe care trebuia să i le dăm, am început să ne întrebăm care e rostul menţinerii acestui copil în viaţă”, spunea Linda van Roy, mama Ellei Louise.

Acum, mama micuţei îşi doreşte ca legea eutanasiei pentru minori să intre în vigoare în Belgia, pentru a salva şi alţi copii de chinuri asemănătoare.

Proiectul de lege ajuns în Parlamentul de la Bruxelles prevede că un minor poate cere el însuşi să fie eutanasiat, dacă are suferinţe fizice insuportabile şi boala este în fază terminală.

Copilul trebuie însă consiliat de un medic şi are nevoie de acordul expres al părinţilor sau tutorilor săi. Aceştia din urmă sunt cei care decid în cazul copiilor prea mici, pentru a-şi putea exprima opinia.

„Vrem să putem vorbi cu acei copii despre eutanasiere şi să le punem întrebările respective. Vrem să le dăm o alternativă dacă vor într-adevăr să-şi pună capăt vieţii”, afirmă Linda van Roy.

Dacă Parlamentul de la Bruxelles va adopta legea, Belgia va deveni a doua ţară europeană care permite eutanasia minorilor, după Olanda. Cum era de aşteptat, multă lume se opune acestei măsuri, pe care o cataloghează ca fiind inumană.

Printre ei se numără toţi liderii religioşi - creştini, musulmani sau iudaici, dar şi tânăra Izabela Sacewicz.

Ea are 18 ani şi suferă de o boală care a paralizat-o aproape complet. Chiar şi aşa, adolescenta ferecată în propriul trup, care refuză să o asculte, crede că viaţa merită trăită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri