BUSINESS CLUB. Moldova, între două rele

Data publicării:
dodon si usatii - fb dodon

E agitaţie acolo, dar de fapt ce avem dincolo de rumoare? Un cabinet încropit de interesele unui oligarh, pe de o parte, şi manifestanţii care, dacă ajung să aibă succes, prin cerinţele lor, favorizează partidele proruse. Cam asta e. Alternative nu sunt, cel puţin pentru moment. Şi poate nici speranţe.

Noul guvern condus de democratul Pavel Filip a trebuit să depună jurământul pe ascuns, aproape de miezul nopţii, într-un palat prezidenţial înconjurat de poliţişti.

A fost votat de o majoritate încropită, prin racolarea în rândul Partidului Democrat a unor parlamentari comunişti, liberali şi democrat-liberali.

Premierul Filip a apărut după ce nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru a fost respinsă de preşedinte. Astfel a apărut soluţia actuală despre care se spune că este doar de faţadă şi adevăratul conducător este Plahotniuc.

Este un personaj controversat, catalogat drept oligarh. Averea sa este estimată de presa din Moldova la peste 2 miliarde de dolari. Numele său a apărut în scandalul devalizării sistemului bancar de peste Prut de un miliard de dolari. Grupul de investigaţii Business New Europe arăta, pe baza auditului făcute de firma Kroll în cazul furtului din cele trei bănci moldoveneşti, că opt firme offshore prin care s-au plimbat banii dispăruţi au legătură cu Plahotniuc. De asemenea, numele său este legat și de concesionarea dezavantajoasă pentru stat a aeroportului din Chişinău.

Unii dintre protestatari acuză deraierea Moldovei de pe traseul ei european de către Plahotniuc. Sondajele arată că alegătorii nu mai au încredere în partidele care au format aşa-numita Alianţă pentru Integrare Europeană după alegerile din 2014. Mai ales în condiţiile în care unul dintre liderii acelei alianţe, fostul premier Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a fost arestat sub suspiciunea că a fost implicat în uriaşa fraudă bancară.

Coaliţia partidelor numite proeuropene nu mai funcţionează, pentru că înainte de interesul de integrare, pare să fi primat interesul personal.

Protestele de stradă sunt însă vehicul pentru a introduce în societate interesele legate de Moscova. Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor şi Renato Usatîi, liderul grupării "Partidul Nostru", au condus coloanele de manifestanţi de pe străzile Chişinăului. Unele sondaje de opinie recente arată că partidele lor proruse ar obţine cele mai multe voturi dacă ar fi organizate alegeri anticipate. Aşa că, încearcă să le provoace.

Igor Dodon: „Noi venim doar cu un singur subiect. Dizolvarea Parlamentului, alegeri parlamentare anticipate”.

Moscova a anunţat că urmăreşte cu interes ce se întâmplă în Moldova şi a făcut apel la calm. Igor Dodon este declarat un partizan al relaţiilor apropiate cu Rusia. Renato Usatîi, primar la oraşului Bălţi, tot spre Est priveşte, cu toate că are mari interese personale. Are afaceri în Rusia, cu echipamente pentru calea ferată, dar şi multe scadaluri stânite în Moldova. A ajuns prin mişcări controversate în posesia unei bănci acum lichidate, iar partidul său a fost acuzat că a fost finanţat din Rusia. De altfel, a fost nevoit să fugă la Moscova la un moment dat. A fost apropiat de Vlad Filat, cu care s-a certat şi apoi a ajuns să facă dezvăluiri despre fostul premier. Şi numele său este menţionat în furtul miliardului din bănci. În interviuri susţine că va ridica un gard la graniţa cu România şi va închide Ambasada Americii la Chişinău, dacă se mai amestecă în treburile ţării.

De fapt, e o ceaţă totală în ceea ce priveşte treburile şi interesele Moldovei. Mai degrabă sunt interesele celor care ajung pe diverse niveluri ale ierarhiei de putere. Indiferent de culoarea politică şi orientare, europeană sau rusă.


Urmăriţi în materialul video de mai jos explicaţiile lui Sergiu Panainte, de la German Marshall Fund Bucureşti, despre taberele care protestează la Chișinău și despre „bărbații vânjoși” care pot fi văzuți în mulțime:

Citiți și:

Noi proteste în Republica Moldova. Reacția Kremlinului
CHIȘINĂU | Protestele se reiau vineri. Președintele Parlamentului s-a întâlnit cu liderii manifestanților
Parlamentul European: Rusia să înceteze să se mai amestece în R. Moldova!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri