Incidente violente la Bruxelles

Data publicării:
incidente violente

ACTUALIZARE. Incidente violente au avut loc la Bruxelles, duminică, între sute de adepţi ai extremei-dreapta şi poliţişti. Violenţele au avut loc în Piaţa Bursei, devenită loc de comemorare a victimelor atentatelor.

Violenţele au izbucnit după ce manifestanţii de extremă-dreapta au aruncat cu pietre şi cu sticle incendiare în forțele de ordine și au distrus bunuri publice. Poliţiştii au folosit tunurile cu apă pentru a dispersa mulţimea furioasă.

„Am văzut tineri trecând pe lângă mine, huligani. Alergau către Brouckere (n. red: staţie de metrou) şi strigau lucruri. Am văzut poliţia, tunurile cu apă. Pentru mine sunt doar nişte tineri, nu foarte inteligenţi, care nu au înţeles mare lucru din viaţă, care au băut ceva şi apoi au venit aici”, declară un martor ocular.

Piaţa Bursei ar fi trebui să fie locul de plecare pentru un marş contra fricii.

Sebastian Perju, trimis special Digi24 în Belgia, relatează: „În ciuda faptului că în mod oficial marşul contra fricii a fost anulat din motive de securitate, oamenii au continuat să se adune aici în Piaţa Bursei din Bruxelles pentru a aduce un omagiu victimelor. Acţiunea a fost însă întreruptă de un grup de huligani de extremă-dreapta. Aceştia au scandat împotriva imigranţilor, au spus că Belgia e ţara lor, însă în cele din urmă, situţia a fost rezolvată de forţele de ordine”.

Belgienii, profund afectaţi de atacurile teroriste, vor totuşi să arate că nu le este frică. Tocmai de aceea, nu sunt de acord cu decizia autorităţilor de a anula maraşul contra fricii.

„Personal, regret că a fost anulat. Era o manifestaţie pentru libertate, democraţie, pentru a arăta că rămânem pe picioarele noastre în faţa lor, că nu ne este teamă”, spune un potențial participant.

Vineri, guvernul de la Bruxelles a decis coborârea nivelului de alertă de la 4 la 3, adica ameninţare serioasă, posibilă şi credibilă.


Situație tensionată la Bruxelles. Marșul contra fricii care trebuia să aibă loc astăzi, a fost anulat de autorităţi din motive de precauție. Oamenii însă au considerat să iasă și astăzi în piața Bursei, așa cum au făcut-o în fiecare zi, încă din seara de după atentate.

Dacă zilele trecute atmosfera a fost una pașnică, de reculegere, astăzi au părut și primele nemulțumiri. Reprezentanți ai extremei de dreapta care au ajuns și ei în piață, au creat o stare de agitație și subliniază faptul că sunt deranjați de politica relaxată a autorităților, în special în ceea ce-i privește pe imigranți.

Sunt câteva sute de suporteri de fotbal belgieni îmbrăcați în negru, care sunt încadrați de forțele de ordine. Ei au scandat suntem huligani, suntem belgieni, suntem acasa la noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri