Inundaţiile ameninţă principala centrală electrică din Serbia. Se așteaptă o nouă viitură

Data publicării:
inundatii serbia

În Serbia, oraşul Obrenovaţ a fost înghiţit aproape în totalitate de puhoaie. În acestă localitate, aflată la sud-vest de capitala Belgrad, se află centrala Nikola Tesla care alimentează mare parte din ţară şi care e înconjurată de ape, pentru că pe aici trece râul Sava. După ploile torenţiale de la începutul săptămânii, Sava a ieşit din matcă şi a făcut prăpăd. Mii de voluntari au răspuns apelului Guvernului de a consolida malurile râului.

„Tot ceea ce putem face acum este să aşteptăm valul care va veni din Bosnia şi Croaţia. Nu putem face altceva decât să sperăm că am făcut tot ceea ce am putut şi să ne rugăm lui Dumnezeu!”, a declarat Aleksandar Vucici, premierul Serbiei.

A plouat cât pentru trei luni şi acum localnicii se tem de o nouă viitură.

Şi nu este singura problemă a autorităţilor din Serbia. Zecile de mii de sinistraţi au nevoie de adăposturi şi alimente. Iar în localităţile în care oameni nu au fost evacuaţi nu există electricitate şi nici apă potabilă. Bătrânii rămaşi izolaţi la etajele superioare ale blocurilor primesc mâncare de la pompieri cu ajutorul unor găleţi pe care le coboară de la balcoane cu frânghiile.

Minele din Bosnia-Herţegovina, mişcate de viituri. Peste 100.000 de dispozitive explozive au rămas din timpul războiului

Şi în Bosnia-Herţegovina sunt multe localităţi în care nivelul apei se apropie de doi metri şi sunt aproape două mii de oameni care aşteaptă să fie salvaţi de echipele de intervenţie. În plus, viiturile au scos din pământ mine rămase din vremea războiului. Sunt peste o sută de mii de dispozitive explozive în toată ţara. Există hărţi cu locurile cele mai periculoase şi oamenii le evită, dar acum minele au fost deplasate, pot fi purtate de ape şi sunt un pericol real. Imediat după retragerea apelor, autorităţile vor trimite genişti în zonele afectate.

Din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, apele s-au revărsat şi în Croaţia. O mie de oameni au fost evacuaţi din două localităţi din est. Inundaţiile afectează şi sud-estul Poloniei, dar şi Austria.

În total, inundaţiile din Serbia, Bosnia Herţegovina şi Croaţia s-au soldat cu 44 de morți.   

„La Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre", a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, precizând că bilanţul în ţara sa a ajuns astfel le 16 morţi. În Bosnia, autorităţile au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele croate au anunţat un mort, duminică.  


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri