PPE și-a ales candidatul pentru președinția Comisiei Europene

Data publicării:
jean claude juncker presedintele eurogroup afp

FOTO: AFP/MEDIAFAX

El a fost desemnat la congresul formaţiunii, care a avut loc astăzi în Irlanda şi la care a participat şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Jean-Claude Juncker, cunoscut pentru experiența sa europeană, mai ales ca fost președinte al Eurogrup, îl va înfrunta în cursa pentru şefia Comisiei Europene pe Martin Schulz, candidatul socialiştilor, desemnat săptămâna trecută la Roma. Cei doi sunt, de altfel, politicienii cu cele mai mari şanse de a ocupa această funcţie. Câştigătorul acestui duel îi va succeda lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker a fost timp de 19 ani premier al Luxemburgului, un record în Uniunea Europeană.

Alegerile pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene vor avea loc la sfârşitul lunii mai, după alegerile europarlamentare.

Alegerea șefului CE se va face în urma unor negocieri importante care vizează şi alte trei posturi: preşedintele Parlamentului şi, mai ales, preşedintele Consiliului European şi şeful diplomaţiei UE.

În discursul rostit după învestirea sa la congresul PPE, fostul preşedinte al Eurogrup a reamintit rolul pe care l-a jucat în crearea şi salvarea euro din cea mai gravă criză financiară, atunci când „a făcut totul pentru a evita o catastrofă”. Totodată, el a pledat pentru o Europă mai socială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri