Legea marțială ar putea fi introdusă pe întreg teritoriul Ucrainei

Data publicării:
petro porosenko 00161500

Totul va depinde de rezultatul summit-ului: fie reușim să oprim agresorul pe cale diplomatică, fie va fi (instaurat) un cu totul alt regim. Eu însumi, Guvernul și Parlamentul suntem gata să introducem legea marțială pe întreg teritoriul ucrainean (...) în cazul escaladării conflictului', a declarat miercuri Poroșenko, în timpul unei reuniuni a Consiliului de miniștri, cu câteva ore înainte de a se alătura, la Minsk, liderilor rus, german și francez.

Potrivit lui Poroșenko, Ucraina, Franța și Germania vor vorbi miercuri pe „o singură voce” cu președintele rus Vladimir Putin și vor cere, în timpul summit-ului de la Minsk, „o încetare necondiționată a focului” în estul separatist prorus.

45 de morți în 24 de ore

Cel puţin 45 de persoane, între care 19 soldaţi ucraineni, au fost ucise în cursul ultimelor 24 de ore în estul separatist al Ucrainei, în ciuda intenselor eforturi diplomatice întreprinse la nivel internaţional pentru dezamorsarea crizei din Ucraina.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, 19 soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa, iar 78 au fost răniţi în zona nodului strategic Debalţevo, care leagă regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, unde în ultimele zile se duc lupte grele, rebelii încercând să încercuiască trupele ucrainene, aşa cum au făcut în vară la Ilovaisk, scrie Agerpres.

Unele surse ale rebelilor au declarat, potrivit Ria Novosti, că laţul se strânge la Debalţevo în jurul trupelor guvernamentale, dar Kievul susţine că a respins ultimele atacuri.

Confruntările din ultimele 24 de ore din estul Ucrainei nu au scăzut în intensitate, în pofida eforturilor diplomatice întreprinse de comunitatea internaţională, care încearcă din răsputeri să găsească o soluţie politică la conflictul din estul Ucrainei.

Tandemul franco-german, Francois Hollande-Angela Merkel, a avansat la sfârşitul săptămânii trecute o nouă iniţiativă de pace, în baza acordului din septembrie trecut de la Minsk, încercând să prevină livrări de armament letal din partea SUA către Ucraina, ceea ce ar putea duce la o escaladare a conflictului din fosta republică sovietică.

Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa miercuri la Minsk pentru a participa la negocierile în aşa-numitul „format Normandia” (Ucraina, Franţa, Germania şi Rusia) în cadrul efortului diplomatic internaţional de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei, a confirmat serviciul de presă al Kremlinului.

Citiți și: Barack Obama: Rusia nu poate redesena frontierele Europei prin forța armelor
Vladimir Putin va participa la negocierile de la Minsk pe tema conflictului din Ucraina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri