Un nou caz Hodorkovski? Unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, plasat în arest la domiciliu

Data publicării:
vladimir evtusenko - wikipedia

Vladimir Ievtuşenkov a îndrăznit să se pună cu Rosneft şi interesele Kremlinului şi acum plăteşte cu libertatea. Compania Bashneft era vizată şi de gigantul de stat.

Sistema susține că tranzacția a fost legală și transparentă. Unii experți au făcut imediat paralela cu dosarul Iukos și cazul Mihail Hodorkovski. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a avut grijă să respingă orice acuzație potrivit căreia arestarea lui Ievtușenkov ar fi motivată politic.

Grupul Sistema, care are în portofolou afaceri de la domeniul petrolier până la domeniul telecomunicațiilor, are o capitalizare pe piață de circa 10 miliarde de dolari. Ievtușenkov, care are 64,2% din acțiuni, a fost plasat pe locul al 15-lea în clasamentul Forbes din 2014 al celor mai bogați oameni din Rusia. Are o avere personală estimată la 9 miliarde de dolari.

Miercuri, după ce s-a anunțat plasarea sa în arest la domiciliu, acțiunile AFK Sistema scăzuseră cu 37 la sută pe bursa de la Moscova.

Sistema controlează, între altele, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, MTS, și compania petrolieră Bashneft.

Cazul Hodorkovski

Printr-o coincidenţă, ancheta în acest caz a pornit cam în aceeaşi perioadă în care au apărut şi informaţii cum că Rosneft, cea mai mare companie de petrol din Rusia, ar vrea să cumpere Bashneft. Numai că Ievtuşenkov nu are niciun gând să vândă. Rosneft e controlată de stat şi condusă de Igor Secin, un aliat important al lui Vladimir Putin. Problemele lui Ievtuşenkov au început la scurt timp după ce a anunţat că ar vrea să listeze Bashneft la Londra, adică să atragă investitori strărini. Acţiunile au fost îngheţate, astfel că Bashneft a primit interzis la piaţa liberă.

Ancheta împotriva miliardarului aminteşte ruşilor de un alt caz similar care s-a sfârşit cu înghiţirea unei companii private de către stat. Adversar al lui Putin, Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi acuzat de furt şi evaziune fiscală. A petrecut mai bine de un deceniu după gratii, timp în care compania sa, Iukos, care valora 40 de miliarde de dolari, a fost spartă în bucăţi şi naţionalizată. Tot Rosneft a pus şi atunci mâna pe cele mai multe acţiuni. Preşedintele Federaţiei Industriaşilor din Rusia susţine că exact acelaşi gen de vânătoare se întamplă în prezent în cazul Bashneft.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului numeşte absurdă încercarea de a picta ancheta în culori politice. Potrivit acestuia, nimeni nu are dreptul să pună investigaţia într-un context politic întrucât ancheta este una obiectivă şi transparentă. Din exterior, însă, justiţia rusă şi-a creat de-a lungul anilor o reputaţie departe de obiectivitate sau independenţă.

Hodorkovski a fost grațiat în 2013, într-un gest surprinzător al Kremlinului, și a plecat imediat în Germania, acolo unde se află și fiul său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri