Marea Britanie renunţă oficial la preşedinţia prin rotaţie a UE

Data publicării:
steag UE ec-1.europa.eu

 

May i-a explicat marţi lui Tusk, în cursul unei discuţii telefonice, că ţara sa „va fi foarte ocupată cu negocierile de ieşire din UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, potrivit News.ro.

Londra urma, în mod normal, să preia preşedinţia UE după Malta şi înainte de Estonia. Decizia vine la mai puţin de o lună după referendumul privind Brexit.

La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a transmis marţi noului premier britanic Theresa May că doreşte un „divorţ de catifea” între UE şi Regatul Unit.

Theresa May, care l-a înlocuit în funcţie pe David Cameron, demisionar după ce britanii au ales ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană în refrendumul de la 23 iunie, urmează să efectueze miercuri o vizită la Berlin, iar joi la Paris, primele vizite în străinătate pe care le face în calitate de premier.

Punerea în practică a Brexit va fi principalul subiect de discuţie a în întâlnirilor. Însă May nu şi-a programat şi o vizită la Bruxelles în viitorul apropiat.

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Ungariei a declarat că ţara sa se oferă să preia preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene în a doua jumătate a anului viitor în locul Marii Britanii. Peter Szijjarto a spus că guvernul ungar a informat Bruxelles-ul despre disponibilitatea sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri