Mii de susţinători ai lui Erdogan s-au strâns la Istanbul pentru a-şi confirma susţinerea faţă de preşedinte

Data publicării:
erdogan - GettyImages-576615024

FOTO: Gulliver/GettyImages

Şeful statului s-a adresat mulţimii care flutura sute de drapele turce. El a cerut, printre altele, Statelor Unite să îl predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat.

Erdogan a spus că există „forţe externe care vor să întoarcă această naţiune împotriva forţelor armate”.

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat, sâmbătă, că doreşte să vadă dovezi privind eventuala implicare a lui Fethullah Gulen (aflat în exil în Statele Unite) în tentativa de lovitură de stat din Turcia, precizând că autorităţile americane nu au primit până acum vreo solicitare de extrădare.

Atmosfera a fost una de sărbătoare în districtul Kisikli, pe malul asiatic al metropolei, unde Erdogan are o locuinţă.

Istanbulul este fieful preşedintelui turc, care a fost primar al oraşului.

La Ankara, susţinătorii lui Erdogan s-au strâns în faţa Parlamentului, dar în număr mai mic.

Şeful statului le-a cerut pe Twitter compatrioţilor să rămână în stradă, pentru că o nouă intensificare a violenţelor este încă posibilă.

Cel puţin 265 de oameni au fost ucişi, dintre care 161 de civili, iar alţi aproximativ 1.500 au fost răniţi în violenţele provocate de tentativa de puci de vineri seară. Potrivit Preşedinţiei, dintre cei 161 de civili ucişi, 20 erau pucişti.

Alţi 104 de pucişti – probabil militari – au murit în violenţe. 

Aproape 3.000 de militari au fost arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură de stat. Printre ei se află şi ofiţeri de rang înalt, precum comandantul Corpului 3 al Armatei I turce, Erdal Ozturk, comandantul Armatei a II-a, Adem Huduti, şi adjunctul său, Avni Angun.

Autorităţile turce au anunţat că 2.745 de judecători şi cinci judecător ai Curţii Supreme au fost îndepărtaţi din funcţie după tentativa de lovitură de stat. De asemenea, unul dintre judecătorii celei mai înalte instanţe din ţară a fost reţinut.

Alţi 10 militari, inclusiv doi generali de rang înalt, au fost reţinuţi. Printre ei se numără şi un fost Şef al Statului Major al Aviaţiei. Presa a scris anterior că acesta a fost comandant al avionului prezidenţial turc din 2013 până în 2015.

Autorităţile au declarat că la tentativa de lovitură de stat au participat Comandamentul Aviaţiei, Comandamentul Jandarmeriei şi mai multe unităţi ale forţelor blindate.

Armata a II-a apără frontierele ţării cu Iranul, Irakul şi Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri