Observatorii OSCE răpiţi în Ucraina, monedă de schimb. Separatiştii proruşi pun condiții pentru eliberarea lor

Data publicării:
ukrprison

Liderul separatiştilor proruşi din Slaviansk, oraş aflat în regiunea Doneţk, a dat asigurări că planul iniţial nu a fost ca observatorii OSCE să devină monedă de schimb, ci au fost capturaţi sub acuzaţia de spionaj.

„Înţelegeţi că prizonierii au fost mereu monedă de schimb pe timp de război. Schimbul de prizonieri este o practică internaţională. Nu este nimic înfricoşător în acest lucru. Vreau să vă spun că sunt ţinuţi în condiţii bune. Nu se foloseşte forţa împotriva lor”, spune Veaceslav Ponomariov, liderul separatiştilor proruşi din Slaviansk.

Printre cei 13 observatori răpiţi vineri în estul Ucrainei se numără germani, sudezi şi danezi. Berlinul a obţinut promisiunea Rusiei de a se implica în eforturile de eliberare a inspectorilor.

„Facem tot posibilul pentru eliberarea cât mai rapidă a oamenilor răpiţi şi reîntoarcerea lor la lucru, teferi şi nevătămaţi”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei.

În mâinile activiştilor filoruşi din oraşul Gorlovka, aflat tot în regiunea Doneţk, au căzut şi trei agenţi speciali, membri ai unităţii tactice de asalt a forţelor ucrainene de securitate.

Separatiştii din acest oraş au prezentat imagini cu prizonierii care au răni şi sunt legaţi la mâini şi la ochi. Ei spun că cei trei agenţi speciali urmau să-l răpească pe liderul separatiştilor din Gorlovka.

Pe de altă parte, Statele Unite s-au declarat îngrijorate faţă de mişcările trupelor ruseşti din apropierea graniţei cu Ucraina.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a discutat la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a subliniat necesitatea adoptării rapide a unor măsuri menite să detensioneze situaţia din fosta republică sovietică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri