Willem Alexander a devenit regele Olandei

Data publicării:
olanda

Regina Beatrix şi-a luat oficial rămas bun de la olandezi şi de la viaţa politică, pe care a influenţat-o în cei 33 de ani de domnie. Tronul a fost preluat oficial de prinţul Willem-Alexander, iar la ceremonie participă marile familii regale, preşedinţi, premieri şi diplomaţi. În discursul său de adio, Regina Beatrix a reamintit de rolul pe care îl are monarhia în Olanda, dar a trasat şi o direcţie pentru viitorul suveran.

ACTUALIZARE 15.10. Willem Alexander depune jurământul în Biserica Nouă, aflată lângă reşedinţa regală. Ceremonia are loc în faţa camerelor reunite ale Legislativului. Este o ceremonie sobră, potrivită cultului protestant dominant din Ţările de Jos, calvinismul.  

ACTUALIZARE 11.30. Noul rege a ieșit la balconul palatului regal, alături de principesa Beatrix și regina Maxima. Cei doi au salutat supușii și au rostit un scurt discurs.

________________

În monarhia noastră constituţională, a cărei piatră de temelie este Constituţia, monarhul reprezintă unitatea în slujba unei societăţi mereu în schimbare”, a spus regina.

Willem Alexander este primul bărbat care va conduce Ţările de Jos din ultimii 120 de ani. Despre el, Beatrix se declară convinsă că „se va devota cu loialitate şi dedicare îndeplinirii datoriilor unui bun Rege”.

În aşteptarea ceremoniei fastuoase, în centrul istoric al Amsterdamului vânzătorii s-au îmbrăcat în portocaliu, iar magazinele au arborat steagul ţării. Bucuria este la cote înalte chiar şi în Argentina, ţara de origine a prinţesei Maxima, soţia prinţului Willem-Alexander.

Abdicarea oficială a reginei Beatrix are loc chiar în ziua în care se împlinesc 33 de ani de când a urcat pe tronul Ţărilor de Jos. După ce urcă pe tron, Willem-Alexander renunţă la diversele funcţii pe care le deţine în cadrul Naţiunilor Unite şi Comitetului Olimpic Internaţional.

Abdicarea, o tradiţie în Olanda

Abdicarea reginei Beatrix a luat prin surprindere pe multă lume, dar nu şi pe supuşii săi: în Olanda există o tradiţie aflată acum la a treia generaţie prin care monarhul aflat pe tron hotărăşte să lase coroana urmaşului său şi să îşi petreacă restul vieţii departe de îndatoririle oficiale. Olanda este astfel singura monarhie din lume unde abdicarea nu mai este un gest extrem, ci unul obişnuit, menit să ofere stabilitate şi continuitate.

Trei regine au abdicat succesiv până acum, în favoarea prinţilor moştenitori. Prima a fost bunica suveranei Beatrix, regina Wilhelmina, care pe 4 septembrie 1948, după 58 de ani de domnie, a hotărât să îi încredinţeze coroana primei sale născute, Juliana. Trei decenii mai târziu, pe 30 aprilie 1980regina Juliana avea să facă şi ea acelaşi lucru pentru prima sa născută, Beatrix.

Spre deosebire de alte ţări, în Olanda abdicarea nu este văzută ca un semn de criză, ci ca o şansă pentru prinţul moştenitor de a deveni rege la o vârstă care să îi permită să aibă o domnie lungă şi benefică pentru naţiune. Exact acest lucru a subliniat şi regina Beatrix când şi-a anunţat propria abdicare.

Foarte activă în cele trei decenii de domnie, regina Beatrix a devenit în ultimii ani tot mai retrasă, din cauza tragediilor care i-au lovit familia - moartea prinţului consort Claus şi accidentul de schi în urma căruia cel de-al doilea fiu al său, prinţul Johan Friso, a intrat în comă profundă, stare în care se află şi acum. Suverana a fost afectată şi de atacul din 2009 care a vizat familia regală chiar de ziua naţională, ziua reginei. Cinci oameni au murit atunci, loviţi de maşina unui extremist.

Willem Alexander: de la imaginea de Casanova, la cea de om dedicat familiei şi cel mai tânăr monarh european

După toate acestea, regina a hotărât că a venit momentul să se retragă şi să îi lase coroana fiului său. La 46 de ani, Willem Alexander are toate atuurile în această privinţă: este un om interesat de probleme sociale, de economie şi de protecţia mediului, în special de resursele de apă, un element mai mult decât familiar pentru olandezi.

Regatul său cuprinde Olanda şi trei mici state insulare din Caraibe: Aruba, Curaçao şi Saint Maarten.

Primul născut al suveranei şi al prinţului consort Claus a trecut printr-o transformare remarcabilă de la imaginea de Casanova din tinereţe, amator de petreceri înecate în alcool, la aceea a unui om dedicat familiei, iubit şi respectat de poporul său. La 46 de ani, Willem Alexander devine cel mai tânăr rege din Europa, dorindu-şi să fie un monarh al secolului XXI care să unească, să reprezinte şi să încurajeze poporul.

Născut pe 27 aprilie 1967, el este şi primul monarh de sex masculin al Olandei din 1890 încoace. A avut o adolescenţă dificilă şi, după ce le-a provocat mai multe probleme părinţilor, a fost trimis să-şi termine liceul în Ţara Galilor. În acea vreme, primul născut al Reginei Beatrix nu era prea bine văzut de olandezi, iar presa comenta că nu va fi în stare să conducă Ţările de Jos şi că cel mai probabil îi va ceda locul fratelui său.

Mai mult, în timpul studenţiei, şi-a atras porecla de Prinţul Pils, aluzie la cantităţile impresionante de bere pe care le consuma la petrecerile din campus.

Marea schimbare a început în 1993. Ştiind că va prelua coroana de la mama sa, Willem Alexander şi-a asumat treptat tot mai multe responsabilităţi, în încercarea de a scăpa de imaginea negativă. În 1998, a devenit membru al Comitetului Olimpic Internaţional, iar în 2006 a fost numit preşedinte al Consiliului Consultativ asupra apei al Naţiunilor Unite.

Primul născut al Reginei Beatrix deţine mai multe funcţii în armata Olandei, precum şi licenţă de pilot de vânătoare şi de zboruri civile.

În 1999, Willem Alexander a cunoscut-o pe cea care urma să-i devină soţie, argentinianca Maxima Zorreguieta Cerutti. Relaţia a fost controversată, pentru că tatăl viitoarei prinţese a fost ministru în timpul dictaturii militare din Argentina, când zeci de mii de opozanţi ai regimului au fost torturaţi şi ucişi. De altfel, tatăl Maximei nici nu a fost invitat la nuntă, iar din solidaritate nici mama ei nu a venit. „Vă spun cu sinceritate că regret participarea tatălui meu la acel guvern. El a făcut tot ce a putut pentru agricultură în timpul unui regim nedrept. El a avut cele mai bune intenţii şi cred în el. Ştim că toţii cât de nedrept a fost acel regim”, spunea prinţesa Maxima în preajma nunţii.

În ciuda acestor controverse, cuplul princiar a fost îndrăgit de olandezi după căsătoria din 2002. Ei au împreună trei fete: prinţesa Catharina Amalia (9 ani), Alexia (7 ani) şi Ariane (5 ani). Cele trei prinţese sunt adorate de poporul olandez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri