Parlamentul de la Varșovia a adoptat o rezoluție care proclamă „autonomia” Poloniei

Data publicării:
parlament polonia

 

Rezoluția intervine cu trei zile înainte de expirarea ultimatumului pe care Polonia l-a primit din partea Comisiei Europene pentru a-și remedia criza legată de Curtea Constituțională. Dacă nu face pași în acest sens, Bruxelles-ul a avertizat Varșovia că va da, luni, un aviz legat de respectarea statului de drept.

Potrivit Constituției, Republica Polonă este un stat democratic, suveran, sub domnia legii”, se afirmă în rezoluția adoptată de parlamentarii partidului Lege și Justiție (conservator, la putere) și de 15 parlamentari ai partidului Kukiz.

Țara s-a confruntat recent cu amenințări la adresa autonomiei, care subminează regulile democrației, ale legii și păcii sociale”, se arată în document.

Rezoluția menționează și tentativele UE de „a impune Poloniei deciziile referitoare la refugiați”. Aceste decizii nu au nicio bază în legislația europeană și încalcă suveranitatea națiunii poloneze și valorile europene.

Votarea rezoluției, care a urmat unei dezbateri aprinse în Parlament, a fost boicotată de cea mai mare parte a opoziției, care spune că un astfel de document este de neimaginat în țări precum Marea Britanie, Spania sau Franța.

Partidul de guvernământ din Polonia, formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie, și-a plasat deja cinci judecători în cadrul Curţii Constituționale, o măsură controversată, ce i-ar permite să blocheze ușor eventuale avize defavorabile. Deloc speriat de scandal, Lege şi Justiţie a plusat: a schimbat şi felul în care se iau deciziile în Tribunalul Constituţional, de la majoritate simplă la majoritate calificată cu două treimi. Combinate, cele două mişcări riscă să paralizeze activitatea instanţei constituţionale din Polonia.  Reforma, care este considerată de mulţi o provocare pentru valorile democraţiei şi a separaţiei puterilor în stat, a stârnit îngrijorare la Bruxelles şi a scos zeci de mii de oameni în stradă în Polonia.

Citiți și: 

Dosar internaţional | Polonia, copilul-minune al Europei devenit copil-problemă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri