Primarul Chişinăului: Riscul ca Transnistria să fie anexată de Rusia este major

Data publicării:
dorin chirtoaca mediafax

Foto: Mediafax

Întrebat la RFI cât de mare este în contextul actual riscul ca Transnistria să fie anexată Rusiei, Dorin Chirtoacă a răspuns: „Riscul este major, indiscutabil! Transnistria nu o dată a cerut să fie alipită Federaţiei Ruse, Federaţia Rusă nu o dată şi-a exprimat disponibilitatea”.

Federaţia Rusă a recunoscut Osetia şi Abhazia în Georgia, le-a recunoscut independenţa în 2008, atunci când a avut loc acel conflict militar cu Georgia şi, practic, aşteaptă o oportunitate şi pentru Transnistria. Este suficient să apară o situaţie ieşită din comun, aşa cum s-a întâmplat în 2008 în Georgia sau cum s-a întâmplat în Kiev, în Ucraina, acum, în 2013-2014, şi Rusia face pasul următor. Dacă se întâmplă o situaţie similară la Chişinău, automat Rusia se va folosi de o asemenea instabilitate, pentru a-şi consolida poziţia în regiune şi cu siguranţă fie va recunoaşte Transnistria, fie o va anexa direct, fie îşi va extinde controlul asupra întregii Republici Moldova”, a mai spus Dorin Chirtoacă, potrivit Mediafax.

Primarul liberal al Chişinăului consideră că „integrarea europeană rămâne a fi singura opţiune, singura alternativă şi promovarea accelerată a acesteia reprezintă singura şansă ca şi această parte a lumii să devină mai democratică, mai civilizată, mai prosperă, până la urmă şi oamenii de aici să aibă o viaţă mai bună”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri