Problema romilor, în presa din Hexagon: Franţa trebuie să respecte românii şi bulgarii

Data publicării:
presa

Publicaţia Le Cercles-Les Echoes este tranşantă şi îi acuză pe guvernanţii francezi că nu au făcut nimic ani întregi pentru a rezolva problemele comunităţilor de romi proveniţi din estul Europei. " „Este mai uşor să stigmatizezi românii şi bulgarii decât să ajuţi poporul francez", se arată în articolul intitulat „Franţa trebuie să respecte românii şi bulgarii”.

Nici publicaţia Le Point nu trece cu vederea disputa iscată la Paris pe această temă: "Faptul că nu sunt în Schengen nu împiedică românii şi bulgarii să circule liber. Ei pot fi supuşi controalelor la frontieră, la fel ca englezii, spre exemplu".

În schimb, Le Nouvelle Observateur dă vine pe policienii de la Bucureşti pentru problemele care determină zeci de cetăţeni romi să plece din ţară: „Miliarde de euro disponibili pentru a-i ajuta sunt blocaţi pentru că Europa se teme că politicienii români corupţi pun mâna pe bani".

Mai mult, Le Nouvel Observateur este critic şi la adresa vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding care, într-o declaraţie pentru France Info, ameninţa Franţa cu sancţiuni dacă va promova în continuare expulzarea romilor proveniţi din România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie.

"Comisarul pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, este originară din Luxemburg, singura ţară din UE în care nu există un singur rom şi care se mândreşte cu aceasta", scrie sursa citată

Alte publicaţii din Hexagon, precum Liberation, remarcă faptul că declaraţiile făcute de Manuel Valls ar putea să îi aducă probleme de integrare în propriul guvern, în timp ce Le Monde îi aminteşte ministrului de interne francez că în momentul în care a fost numit în funcţie a promis să trateze cu calm problema romilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri