Proteste antiguvernamentale în Grecia şi Spania

Data publicării:
proteste spania

În Grecia, ciocnirile au avut loc în cartierul Exarchia din centrul Atenei. 50 de protestatari, îmbrăcaţi cu hanorace negre şi cu măşti pe feţe, au aruncat în poliţişti cu sticle incendiare şi cu pietre. Aceasta a fost prima mişcare de stradă împotriva guvernului de stânga condus de Alexis Tsipras. Tot mai multe voci, mai ales din partea stângii radicale, spun că premierul grec şi-a încălcat promisiunile electorale prin semnarea unui nou acord de finanţare cu ţările din zona euro.

Proteste antiguvernamentale au fost şi în Spania. Mii de studenţi au ieşit pe străzi la Madrid, nemulţumiţi de planul guvernului spaniol de a reduce durata studiilor de licenţă de la 4 la 3 ani şi extinderea studiilor de Master de la 1 la 2 ani. Poliţia a intervenit după ce două grupuri rivale de studenţi au început să se bată între ele.

Demonstraţii ale studenţilor au avut loc şi la Barcelona. Aici, tinerii au atacat clădirea bursei din oraş cu ouă şi vopsea. Apoi, protestatarii au intrat cu forţa în clădirea rectoratului Universităţii din Barcelona.

Demonstranţii spun că planul guvernului îi va ajuta doar pe cei bogaţi, dar ministrul spaniol al Educaţiei susţine că se vor face economii de 150 de milioane de euro şi că tinerii vor putea intra mai repede pe piaţa muncii. Peste 51% dintre tinerii spanioli nu au acum un loc de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri