Regele ciocolatei a câștigat scrutinul prezidențial din Ucraina. Cum este privit votul la Odessa

Data publicării:
petro porosenko prezidentiale

Pe întreg teritoriul Ucrainei, Petro Poroşenko a obţinut 55,9% din voturi, iar Iulia Timoşenko are 12,9%, potrivit unui exit-poll.

„Regele ciocolatei” a apărut la scurt timp în faţa susţinătorilor şi şi-a anunţat victoria.

Putem declara că această campanie electorală decisivă pentru viitorul Ucrainei s-a încheiat şi vedeţi că toate exit poll-urile, cu excepţia celor controlate de unele servicii, cu unele mici diferenţe, spun că alegerile s-au încheiat şi Ucraina are un nou preşedinte”, a spus Poroșenko.

De altfel, Petro Poroşenko era sigur de victorie încă de când a votat, în cursul zilei. „Faptul că avem parte de o prezenţă la vot atât de ridciată este cea mai bună dovadă că ucrainenii au făcut deja propria alegere”, a spus miliardarul.

Liderul ucrainean a spus că este în favoarea organizării alegerilor parlamentare anticipate în acest an. De asemenea, el va face prima sa vizită în calitate de preşedinte în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi au preluat controlul mai multor clădiri administrative şi cer independenţa faţă de Kiev.

Clasată pe locul al doilea, la mare depărtare de Petro Poroşenko, fostul premier Iulia Timoșenko şi-a recunoscut înfrângerea. „Oamenii au venit la alegeri, au votat şi prin aceasta au arătat forţa noastră, puterea iubitei noastre ţări. Aş vrea să le mulţumesc tuturor ucrainenilor care m-au votat şi mi-au acordat încrederea”, a spus ea.

Rezultatul scrutinului, privit cu indiferență la Odessa

Un rezultat comod. Cam aşa caracterizează locuitorii Odessei rezultatele primelor sondaje apărute după încheierea procesului electoral, în condiţiile în care, dimineaţă, ministerul de Interne confirma că sistemul informatic a fost atacat de hackeri, iar câteva ore mai târziu circulau zvonuri că proruşii urmau să ocupe piaţa centrală. Spre seara atmosfera s-a dovedit a fi liniştită.

La Odessa oamenii nu par neapărat impresionaţi de numele noului lor preşedinte, Petro Poroşenko, ci de faptul că această ţară are în sfârşit un lider, după luni bune de criză. Un lider, spun alegătorii, care are datoria ca în următoarea perioadă, în imediata perioadă, să readucă această ţară pe drumul cel bun.

„Vom trăi şi vom vedea. După mine, alternativă nu există. Iulia a obosit în plan politic, iar restul sunt deja obosiţi. Poroşenko este un băiat dulce”, spune un tânăr.

Deşi Petro Poroşenko a câştigat detaşat scaunul de preşedinte, cel puţin potrivit exit-poll-urilor, în Odessa rezultatul este privit cu indiferenţă.

„Pe mine rezultatul nu mă interesează. Eu sunt neutru”, afirmă un alt locuitor.

 Ba chiar sunt voci care ar fi vrut-o lider pe Iulia Timoşenko, deşi fostul premier s-a clasat pe locul doi, la mare distanţă de Regele Ciocolatei.

„Eu nu mi-l imaginez pe Poroşenko preşedinte. Eu nu înţeleg cum poate fi el preşedinte”, mărturisește un bărbat.

„Noi am vrut să iasă Timoşenko. (...) Va fi mai bine. O să mergem oricum spre Europa şi sperăm la rezolvarea rapidă a crizei politice”, declară un cuplu.

Cei mai mulţi însă văd în rezultatul alegerilor prezidenţiale anticipate speranţa în revenirea la normalitate: „Trebuie să se schimbe climatul politic în ţară şi în oraşul nostru. Sperăm să avem mai mulţi turişti, iar oraşul nostru să înflorească”.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri