Rusia câștigă timp după negocierile de la Geneva. Lavrov: Criza trebuie să și-o rezolve ucrainenii înșiși

Data publicării:
ucraina - negocieri viena - 6666357-AFP Mediafax Foto-JIM BOURG

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Mesajul principal transmis de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, este că „ucrainenii înșiși sunt cei care trebuie să-și rezolve criza”. Diplomatul rus a subliniat că recunoașterea acestui principiu de către toate părțile este cel mai important rezultat al negocierilor și el se va aplica fie că este vorba de evacuarea clădirilor ocupate, a piețelor sau de reforma constuțională. Totuși, ucrainenii vor fi supervizați de o misiune specială a OSCE.

Am aprobat un document prin care am căzut cu toții de acord să facem niște pași concreți pentru reducerea tensiunilor și asigurarea securității pentru toți cetățenii Ucrainei”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti. Pactul prevede dezarmarea grupărilor, părăsirea clădirilor ocupate ilegal și eliberarea spațiilor publice. Pe de altă parte, protestatarilor care eliberează clădirile ocupate ilegal și care predau armele li se promite amnistie.

Comunicatul comun al celor patru diplomați pledează pentru oprirea violențelor în Ucraina și condamnă toate formele de extremism, rasisim sau intoleranță religioasă, inclusiv antisemitismul. Vorbește despre drepturile minorităților și reformă constituțională. Dar nu menționează nimic despre alegerile prevăzute la 25 mai în Ucraina.

Reformă constituțională cu participarea tuturor regiunilor

Documentul de la Geneva cere inițierea imediată a unui dialog în Ucraina, cu participarea regiunilor, în ceea ce privește procesul de reformă constituțională, a subliniat Lavrov. Această reformă constuțională se va face respectând drepturile tuturor regiunilor. „Reforma constituțională va avea loc, în orice caz, nu mă îndoiesc. Am fost asigurați de aceasta, în special de partenerii noștri americani, care au o infuență decisivă asupra actualei conduceri ucrainene. Ca parte a acestei reforme, drepturile regiunilor, ale tuturor grupurilor etnice, ale tuturor minorităților lingvistice vor fi asigurate”, a subliniat Serghei Lavrov. El a menționat în context că membrii parlamentului ucrainean au folosit „expresii absolut dezgustătoare” la a adresa membrilor comunității ruse din Ucraina.

Rusia a spus în repetate rânduri că își rezervă dreptul de a-i proteja pe membrii comunității rusofone.

Pe de altă parte, OSCE-ului i se cere să faciliteze o reglementare a situației în Ucraina printr-o misiune specială de monitorizare, care să ajute autoritățile din Kiev și din comunitățile locale să implementeze măsurile enumerate mai sus pentru reducerea tensiunii.

Între timp, dialogul diplomatic va continua, a mai spus Lavrov, care și-a exprimat încrederea că Ucraina poate deveni o „punte” între Est și Vest.

John Kerry: Testul este punerea în practică a măsurilor

Secretarul american de Stat, John Kerry, a subliniat că acordul la care a ajuns cu omologii săi reprezintă deocamdată doar „cuvinte”, iar adevăratul test va fi punerea sa în practică. „Ceea ce este important este ca aceste cuvinte să fie transpuse în fapte și nimeni dintre noi nu pleacă de aici cu sentimentul că și-a făcut datoria doar pentru că au fost puse niște cuvinte pe hârtie”, a spus Kerry.

De altfel, și Lavrov a subliniat acest aspect, al diferențelor dintre vorbe și fapte. El a arătat că problema dezarmării grupărilor ilegal înarmate a fost prevăzută și de acordul semnat la 21 februarie între opoziție și președintele de atunci aI Ucrainei, Viktor Ianukovici. „De atunci, prea puține s-au făcut. Nimeni nu a fost dezarmat. Sectorul de Dreapta (grupare de extremă-dreaptă – n.r.) continuă să funcționeze, refuză să predea armele, declară că va servi ca armată ucraineană”, a declarat șeful diplomației de la Moscova.

Șeful diplomației americane a avertizat însă că Rusia riscă în continuare „costuri suplimentare”, dacă tensiunile nu se reduc în conformitate cu pașii concreți prevăzuți în acord. El și-a exprimat speranța că Rusia își va retrage cât mai multe trupe din apropierea granițelor cu Ucraina. Moscova susține că și-a retras deja un batalion, în semn de bunăvoință. Pe de altă parte, și liderii ucraineni trebuie să-și asume propria responsabilitate în calmarea situației, a admis Kerry.

Ce spun ucrainenii

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat joi că este bucuros, dar prudent după discuțiile de la Geneva. El s-a declarat dispus să acorde mai multă autonomie estului Ucrainei, pentru a detensiona situația. Totuși, l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, că vrea să refacă imperiul rus și a spus că o nouă Uniune Sovietică ar fi un dezastru pentru Europa.

„Suntem în dezacord cu Rusia în privința multor lucruri, dar am căzut de acord astăzi să facem un efort, un efort comun, pentru a lansa procesul de reducere a tensiunilor în estul Ucrainei. Iar Rusia și-pa asumat angajamentul că va fi parte a acestui proces”, a declarat, la Geneva, șeful diplomației ucrainene, Andrii Deșcița.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri