Rusia împrumută Ucraina cu 15 miliarde de dolari. Opoziția de la Kiev îl acuză pe V. Ianukovici că a amanetat țara

Data publicării:
putin-ianukovici - 6302672-AFP Mediafax Foto-ALEXANDER NEMENOV

Viktor Ianukovici și Vladimir Putin s-au întâlnit marți, la Moscova / Foto: Mediafax

Acordul semnat de Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici este un semn că relaţiile între cele două state vor fi şi mai strânse. Preşedintele rus a ţinut să sublinieze că acordul este mult mai avantajos decât un eventual împrumut pe care Ucraina l-ar obţine de la FMI.

„Acordul nu este condiţionat de îngheţarea beneficiilor sociale, a pensiilor, burselor sau cheltuielilor statului”, a declarat președintele rus, Vladimir Putin.

Acesta a mai spus că nu s-a vorbit nimic despre o eventuală intrare în Uniunea Vamală, înfiinţată de Moscova.

„Vreau să liniştesc pe toată lumea. Astăzi nu am discutat deloc despre chestiunea aderării Ucrainei la Uniunea Vamală”, a susținut liderul de la Kremlin.

Acordul este o gură de oxigen pentru economia ucraineană, greu lovită de criză. Dar vine cu un preţ mult prea mare, susţine opoziţia, care îl acuză pe şeful statului că a subminat independenţa ţării.

Din surse bine informate am aflat că preşedintele a semnat un acord de împrumut de 15.000.000 de dolari, oferind ca garanţie proprietăţile ucrainene - întreprinderi strategice, utilaje grele, centrale electrice şi poate chiar şi sistemul de tranzit al gazelor”, a declarat Vitali Klitschko, unul dintre liderii opoziţiei.

La Bruxelles, acordul ruso-ucrainean a fost primit cu prudenţă.

Dacă acordul (de la Moscova - n.red.) nu contravine angajamentelor iniţiale ale Ucrainei prevăzute în textul Acordului de Asociere (cu UE - n.red.) atunci este binevenit”, a spus Stefan Fuele, comisarul UE pentru extindere.

Liderii de la Kiev continuă să susţină însăcă apropirea de Uniunea Europeană rămne un obiectiv pe termen lung al Ucrainei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri