România, amenințată de Rusia: Vom considera ţinte prioritare ţările care vor găzdui sisteme antirachetă NATO

Data publicării:
23 RACHETE

Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei”, a spus Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal.

El a adăugat că sistemele antibalistice care vor fi montate în România şi Bulgaria reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că planurile Statelor Unite de a instala sisteme antirachetă în ţări europene continuă să fie o sursă de „preocupare gravă” pentru Rusia.

„Programul american de apărare antirachetă rămâne o sursă de preocupare gravă. Considerăm aceste acţiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru forţele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic şi securitatea la nivel regional”, a afirmat Lavrov, potrivit Mediafax.

La finalul lunii martie, ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat că operaționalizarea bazei de la Deveselu se va face până în toamna acestui an. Afirmația a fost făcută în contextul vizitei la București a generalului Philip Breedlove, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa.

Am discutat despre cele două comandamente care urmează să se realizeze în România, cel de tip FIU, care va deveni parțial operațional în luna iunie și complet până la sfârșitul anului, și despre comandamentul multinațional de divizie, care va ajunge la capacitate inițială în 2016 și la capacitate completă în 2018. În acest comandamente vor fi prezenți militari din Statele Unite, dar și din alte țări membre NATO”, a mai spus atunci ministrul apărării al României.

Întrebat de jurnaliști dacă s-a luat decizia ca România să găzduiască inclusiv tehnică grea de luptă, generalul Philip Breedlove a declarat: „Da, această decizie va fi anunţată foarte curând”.

„Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu pre-poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO”, a mai spus, marţi, la MApN, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, Philip Breedlove.

Ministrul Mircea Dușa a completat răspunsul la întrebare, precizând că există „discuţii deja la nivel tehnic vizavi de pre-poziţionare”.

Citiți și
Rusia a intensificat războiul informaţional. Avertizarea făcută de fostul director al SRI 
A început cel mai mare exerciţiu militar NATO din România în ultimii şase ani
NATO va anunța în curând dacă România va găzdui echipamente militare grele

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri