Secretarul general al NATO: Statele central şi est-europene trebuie să majoreze bugetele apărării

Data publicării:
militari aeroport crop - mfax

 

Bugetul militar al Rusiei a crescut de peste zece ori în termeni reali în ultimii cinci ani”, a declarat Anders Fogh Rasmussen la o conferinţă pe teme de securitate desfăşurată în Slovacia.

„În schimb, numeroase state NATO au redus bugetele militare cu peste 20 la sută în aceeaşi perioadă. Aceste reduceri au fost semnificative în special aici, în centrul şi estul Europei. Acest lucru este ineficient. Acum a venit vremea să oprim reducerile şi să începem inversarea acestei tendinţe”, a subliniat Rasmussen, potrivit Mediafax.

Secretarul general al NATO a notat că Rusia nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate cu ocazia reuniunii de la Geneva pe tema crizei din Ucraina.

„Judecând după acţiunile Rusiei, obiectivul este evident. Rusia încearcă să instituie o nouă sferă de influenţă, sfidând dreptul internaţional şi acordurile fundamentale pe care Moscova le-a semnat. Această situaţie va avea implicaţii pe termen lung pentru securitatea noastră şi necesită soluţii pe termen lung”, a adăugat secretarul general NATO.

De altfel, Anders Fogh Rasmussen vine astăzi la Bucureşti. În timpul vizitei de două zile, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul de Externe, Titus Corlaţean şi cu ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Secretarul general al NATO va susţine vineri o conferinţă de presă comună cu preşedintele Traian Băsescu.

Nu este singurul oficial american care vine în această perioadă în România. Situaţia tensionată din regiune îi aduce la Bucureşti și pe vicepreşedintele american, Joe Biden, care va veni în România săptămâna viitoare, şi pe şeful Pentagonului, care va sosi la începutul lunii iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri