Soldații ucraineni, autorizați să folosească armele în Crimeea. Premierul Iațeniuk: Conflictul cu Rusia intră într-o fază militară

Data publicării:
om cu mitraliera afp

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Această măsură este necesară „pentru autoapărare și pentru a-și proteja viețile”, explică ministerul ucrainean al Apărării. 

Un alt ofițer, căpitan, a fost rănit la braț și gât, iar un alt soldat are răni la picioare și cap, după ce a fost bătut cu drugi de fier, mai spune guvernul ucrainean.

Atacul asupra bazei militare nu a fost dat direct de soldați ruși, ci de miliții proruse. Paramilitari locali și indivizi înarmați păzesc în prezent exteriorul bazei unde a avut loc incidentul. Comandantul bazei militare, colonelul Andrii Andrușin, ar fi fost luat prizonier de oameni care poartă uniforme ale armatei ruse și care au arme automate.

„Astăzi trupele ruse au început să tragă asupra militarilor noştri. Este o crimă de război”, a spus și premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, citat de AFP.

Iaţeniuk a cerut convocarea unei reuniuni a miniştrilor Apărării ucrainean, rus, american şi britanic pentru „a se evita continuarea escaladării” situaţiei.

Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie s-au prezentat drept garanţi ai integrităţii teritoriale a Ucrainei după renunţarea de către această fostă republică sovietică la arsenalul său nuclear în 1994.  

Guvernul ucrainean a confirmat că un militar ucrainean a fost ucis în Simferopol. Este prima victimă de când a început criza din Crimeea, în urmă cu trei săptămâni. Până acum se trăseseră focuri de avertisment.

Harta Europei a fost schimbată astăzi cu o singură semnătură. Președintele Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devine parte a Federaţiei Ruse, la finalul unui discurs de o oră, urmărit cu sufletul la gură de întreaga lume.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri