Accidentul din Spania. Mecanicul trenului şi-a recunoscut vina

Data publicării:
tren-1

Spania este în doliu după ce un tren de mare viteză a deraiat miercuri seară în apropiere de oraşul Santiago de Compostela. Este cea mai gravă catastrofă feroviară din istoria ţării, în care au murit 78 de oameni, iar toţi ceilalţi pasageri au fost răniţi.

ACTUALIZARE 15.40. Au fost găsite „cutiile negre” ale trenului de mare viteză care a deraiat, miercuri, în nord-vestul Spaniei, a anunțat un purtător de cuvânt al tribunalului din Santiago de Compostela, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 14:41. Mecanicul trenului care a deraiat miercuri în vestul Spaniei îşi recunoaşte vina. Martorii povestesc că, imediat după accident, acesta a repetat fără oprire că a greşit şi îi va avea pe toţi pe conştiinţă, pentru tot restul vieţii.  

Bărbatul este deja reţinut pentru depăşirea limitei de viteză şi imprudenţă, şi va fi audiat astăzi de anchetatori.  

Poliția spaniolă a redus numărul decedaților de la 80 la 78, după ce a finalizat recompunerea trupurilor sfârtecate în momentul impactului.

Printre victime se află și persoane de alte naționalități: o persoană din Algeria, una din Mexic, alta din SUA și chiar un înalt funcționar guvernamental din Republica Dominicană. 


ACTUALIZARE 8:40: S-a reluat circulația feroviară în zona accidentului de acum două zile din Santiago de Compostela.

În continuare bilanțul victimelor este de 80 de morți. Numărul persoanelor rămase în spital a scăzut la 87, dintre care 32 în stare critică. Printre cei în stare critică se află și 3 copii.

Corespondentul Digi24 în Spania, Ciprian Bălțoiu, transmite că toate pistele duc spre o greșeală umană, mecanicul asumându-și în câteva ocazii înainte să facă declarații în fața judecătorului.


Între timp, anchetatorii încearcă să stabilească de ce a deraiat trenul. Unul dintre mecanici, aflat la spital sub custodia poliţiei, este interogat vineri. Cunoscut ca un împătimit al vitezei, Francisco José Garzón Amo anunţase cu câteva clipe înainte de tragedie că trenul circula cu 190 de kilometri pe oră, peste dublul vitezei maxime admise, de 80 km/oră.

218 pasageri se aflau în garnitura care venea de la Madrid. Cu trei kilometri înainte de staţia Santiago de Compostela, trenul a intrat în curbă cu viteză. Vagoanele au sărit de pe şine, au izbit parapetul din beton, apoi s-au rostogolit unele peste altele. Impactul a fost atât de puternic, încât un vagon a zburat pur şi simplu peste parapet.

Zeci de medici şi asistenţi care au ajuns la locul accidentului au găsit o scenă înspăimântătoare. Vagoane aruncate unele peste altele, trupuri împrăştiate peste tot pe şine şi zeci de răniţi care cereau ajutor.

Premierul Mariano Rajoy, născut la Santiago de Compostela, a mers în zona tragediei, declarând ulterior şi cele trei zile de doliu naţional. El a făcut şi o gafă, imediat după accident: de la cabinetul său a fost difuzat un mesaj de condoleanţe, la finalul căruia apărea o frază preluată integral dintr-un comunicat mai vechi, adresat rudelor victimelor cutremurului din China.

Mesaje de solidaritate au venit din toată Europa - de la Papa Francisc şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, până la preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Joi, regele Juan Carlos şi regina Sofia au vizitat spitalul din Santiago de Compostela în care sunt internaţi răniţii.

Potrivit ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, până în acest moment nu există date privind cetăţeni români care să fi fost implicaţi în dramaticul accident.

Cauzele exacte ale accidentului feroviar vor fi stabilite după ce specialiştii vor descifra datele din cutia neagră a trenului.

Bravadă pe Facebook

Între timp, în presa din Spania au apărut mai multe articole care vorbesc despre faptul că mecanicul locomotivei era un împătimit al vitezei. Anul trecut, bărbatul a publicat mai multe fotografii pe Facebook în care se vede că acul kilometrajului indică viteza de 200 km/oră. Comentariile care o însoţesc sunt grăitoare: mecanicul îi spune unui prieten că nu se teme de viteză sau de faptul că încalcă legile. El plusează şi spune că ar dori chiar să se ia la întrecere cu Garda Civilă spaniolă, pe lângă care ar putea trece cu viteză mare:

În vârstă de 52 de ani, Francisco José Garzón Amo publica în 2012 pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii care indicau faptul că circula cu viteze de până la 200 km/h. Nu preciza însă pe ce zonă circula cu această viteză și cu ce tip de tren.

Contul de Facebook nu mai poate fi accesat pentru moment.

Un coleg comentează sub una dintre fotografii: „Dumnezeule... te duci cu toată viteza, frânează!”

Câteva minute mai târziu, acelaşi coleg adaugă: „La naiba. Mergi cu 200. Dacă te prinde Garda Civilă, râmâi fără puncte”.

Tot pe Facebook, Francisco José Garzón Amo comentează în timp ce conducea un tren, în 2012, spunând: „Ce plăcere aș avea să merg paralel cu cei de la Garda Civilă și să-i depășesc de le sare radarul”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri