Speculaţii cu privire la cauzele tragediei din Alpi

Data publicării:
echipe cautare accident avion franta getty images-1

  

Specialiştii par să excludă din start posibilitatea unui atentat terorist în cazul prăbuşirii avionul Airbus A320 al companiei GermanWings.

Avem o coborâre de circa 900 de metri pe minut, ceea ce nu este excesiv, este chiar normal, aproape ca într-o linie dreaptă. Ca şi când piloţii nu au putut evita muntele. Putem să excludem o explozie în aer provocată de terorişti, de exemplu, deşi nu putem să spunem acum dacă piloţii au fost cei care au pierdut controlul avionului”, spune Xavier Tytelman, specialist în aviaţie.

Airbus A320 este considerat unul dintre cele mai sigure avioane, iar pilotul avea o experienţă de 10 ani.

Majoritatea accidentelor cu Airbus A320 au fost erori umane, din cauza antrenamentului echipajului”, afirmă Michael Barr, expert în siguranţă aviatică la Universitatea Californiei de Sud.

Echipajul nu a semnalat controlorilor de zbor niciun fel de problemă, chiar dacă ar fi avut suficient timp pentru aşa ceva, spun experţii.

Nu au sunat deoarece au păţit ceva? Au pierdut oxigen? Sau cineva le-a făcut ceva rău? Sau au fost prea ocupaţi?”, adaugă Michael Barr.

A320 este primul avion de linie care a folosit o carlingă digitală, comenzile piloţilor fiind transmise la avion doar prin intermediul unor sisteme electronice, fără legăturile mecanice clasice. În cazul unor defecţiuni ale calculatoarelor, echipajul ar fi rămas neputincios.

La vechile avioane, tu erai în control. Tu erai pilotul. La avioanele moderne, câteodată devii pasager şi avionul zboară fără tine. Tu nu mai pilotezi avionul”, mai spune Michael Barr, expert în siguranţă aviatică la Universitatea Californiei de Sud.

Această tragedie vine la aproape patru luni după ce un avion Airbus A320 al AirAsia s-a prăbuşit în Marea Java.

Citiți și
Controlorii de trafic aerian francezi suspendă greva în urma accidentului aviatic din Alpi
Tragedia care a îndoliat un întreg oraș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri