Summitul de la Vilnius: Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană

Data publicării:
Iurie Leanca la Summit Vilnius-AFP Mediafax Foto-JANEK SKARZYNSKI

Republica Moldova a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă închiderea negocierilor în vederea semnării documentului, care va avea loc cel mai probabil spre sfârşitul anului viitor. Parafarea Acordului reprezintă începerea unui parteneriat strategic pe termen lung cu Uniunea Europeană, care peste ani ar putea duce la integrarea efectivă a acestor ţări în blocul comunitar.

 

 

Actualizare 15.10. Premierul Iurie Leancă s-a declarat mândru de ţara sa şi a spus că acum, după parafarea Acordului de Asociere cu UE, responsabilitatea faţă de europeni este şi mai mare. „Am toate motivele să fiu fericit şi mândru de Republica Moldova. Trăiesc cu simţul datoriei, deoarece acum responsabilitatea faţă de europeni este şi mai mare. Visul mare e integrarea noastră politică şi economică în Uniunea Europeană. Acum trebuie să luăm decizii în parcursul nostru european, astfel ca cei tineri să prospere, iar cei bătrâni să trăiască mai frumos", a menţionat prim-ministrul. Leancă a declarat că parafarea Acordului de Asociere la UE este un vis măreţ. „La o distanţă de 20 de ani, R. Moldova obţine o şansă de a se ancora în spaţiul european. Moldova poate deveni o poveste de succes. Chiar dacă miracolele nu se întâmplă într-o zi şi e nevoie de timp, încercările sunt foarte importante. Acest lucru se poate face cu voinţa politicienilor şi a cetăţenilor", a punctat Iurie Leancă, citat de publika.md.

Actualizare 10.06. În seara aceasta se vor organiza un concert și o recepție pentru a se celebra semnarea acordurilor de către R. Moldova, nu se știe dacă președintele Traian Băsescu va participa. Este posibil ca președintele să meargă direct la Chișinău după ce va pleca de la Vilnius.  

Actualizare 10.04. Ucraina nu a semnat nimic la Vilnius. Până în ultimul moment s-a discutat cu Ucraina, care și-a exprimat deschiderea pentru semnarea acordurilor, dar nu acum. Georgia a parafat acordurile de apropiere cu UE.

Actualizare 09.57. „Trăim un moment istoric - a fost parafat un acord ambițios și de anvergură fără precedent între Moldova şi UE. Acesta simbolizează încredere, deschidere și cooperare între țara mea și UE", a declarat prim-ministrul Iurie Leancă. Premierul a mai spus că evenimentul de astăzi reprezintă un argument clar că Moldova merge spre Uniunea Europeană, că va deveni membru al UE într-un viitor previzibil, relatează publika.md.

În final, premierul a adăugat în limba română: „R. Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană!".

Înainte de parafare, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că Acordul de Asociere ar trebui să fie semnat cât mai curând, în anul 2014.

Actualizare 09.45.Zi istorică pentru Republica Moldova la Vilnius. În cadrul celui de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic, care are loc în aceste zile în Lituania, R. Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde și Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. La ceremonia festivă au participat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei, Catherine Ashton. la parafare a participat și comisarul pentru comerț, Karel de Gucht.

Partea tehnică a parafării celor 900 de pagini ale Acordului a avut loc ieri, 28 noiembrie, în prima zi a summitului. 

 _____________________________

Parafarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană presupune asumarea formală a unor angajamente față de forul comunitar și stabilirea unui cadru general al relațiilor dintre părți. Documentul va avea valoare reală abia după semnarea și ratificarea acordului de către toate cele 28 de state membre UE.

Odată cu semnarea acordului de asociere, între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va exista o zonă de liber schimb. Acest lucru înseamnă reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare aplicate produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi transformarea Republicii Moldova într-o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar. În plus, piaţa internă va fi supravegheată şi supusă controalelor de calitate, la standardele impuse de Bruxelles.

Beneficiile pentru Republica Moldova care reies din acest acord de asociere se referă în primul rând la liberalizarea comerțului cu statele membre UE şi mai ales a regimului de vize.

Parafarea acordului de asociere este un prim pas către integrarea în Uniunea Europeană, dar Republica Moldova mai mult de aşteptat până la acel moment. De exemplu, în cazul României a durat nu mai puţin de 12 ani de la semnarea acordului de asociere cu UE, din 1995, până la aderarea care a avut loc la 1 ianuarie 2007.

Traian Băsescu face o vizită privată la Chişinău după Summitul de la Vilnius

După summitul de la Vilnius, preşedintele României va face o vizită privată la Chişinău. Potrivit presei de peste Prut, Traian Băsescu ar urma să participe la recepţia organizată de ambasada României în Moldova cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...