Tragedia feroviară din Spania: Justiţia analizează securitatea circulaţiei în cazul accidentului din 24 iulie

Data publicării:
accident spania tren

„Cu siguranţă, mecanicul este responsabil de conducerea şi ghidarea trenului, dar era previzibil că un moment de neatenţie poate provoca un accident cu mare risc pentru vieţile şi integritatea pasagerilor”, a subliniat în decizia sa judecătorul spaniol, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, trebuie de examinat dacă există „posibile fapte” care pot fi reproșate operatorilor care aveau sarcina de a garanta securitatea şi care este posibil nu au furnizat suficiente informaţii cu privire la reţelele feroviare.

Judecătorul susţine că poate fi vorba de o „omisiune a măsurilor elementare din partea celor care au ca misiune garantarea securităţii circulaţiei feroviare pe această linie”.

El a decis să audieze şi să pună sub acuzare persoanele din cadrul ADIF (o entitate de administrare a infrastructurii feroviare) însărcinate cu securitatea circulaţiei pe linia care face legătura între staţiile Orense şi Santiago de Compostela.

Data convocării va fi anunţată după ce ADIF va comunica numele acestei sau acestor persoane suspectate, a declarat judecătorul spaniol.

La începutul lui august, ministrul spaniol pentru echipamente Ana Pastor a anunţat „o examinare generală” a întregii reţele feroviare, în scopul îmbunătăţirii securităţii după accident.

Accidentul feroviar a avut loc pe 24 iulie, pe o linie de mare viteză care nu a fost echipată cu un sistem de frânare automată.

Trenul a deraiat cu o viteză de 179 de kilometri pe oră, iar vagoanele au ieșit de pe şine.

Mecanicul trenului, Francisco José Garzon Amo, a fost inculpat pentru 79 de capete de acuzare pentru omor din culpă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri