Turcia: Premierul Recep Tayyip Erdogan acuză forţe străine că vor să destabilizeze ţara. Germania: Criza, un test pentru democraţia din Turcia

Data publicării:
turcia-2

Criza politică din Turcia se adânceşte. În capitala Ankara, mii de oameni au protestat faţă de corupţia din cadrul partidului de guvernământ şi au cerut din nou demisia premierului Recep Erdogan. Şeful guvernului a repetat însă că nu are de gând să renunţe la funcţie. El susţine că scandalul politico-financiar care zguduie Turcia face parte dintr-un complot internaţional menit să discrediteze puterea de la Ankara.

Părăsit de aliaţi şi contestat în stradă, Recep Erdogan rămâne inflexibil: „Oricine este implicat în corupţie va avea de-a face cu noi, dar trebuie să spun că împotriva noastră a fost declanşată o amplă campanie de discreditare”, a spus premierul într-o declaraţie publică.

El dă vina pe opoziţie, dar mai ales pe forţe din străinătate infiltrate în aparatul de stat. „În spatele afacerii sunt forţe internaţionale. Din nefericire, în cadrul statului e o bandă care e pe cale să devină o organizaţie criminală”, a subliniat şeful guvernului de la Ankara.

Deşi nu a dat nume, Recep Erdogan este în război deschis cu un lider islamist, Fethullah Gulen, un fost imam care trăieşte în Statele Unite. Gullen, desemnat de revistat Time printre cele mai influente zece personalităţi din lume, este liderul unei mişcări religioase şi culturale, Hizmet - în traducere Serviciul, care are numeroşi adepţi în poliţia şi sistemului judiciar din Turcia. Hizmet a declarat război premierului Erdogan după ce acesta a decis să desfiinţeze şcolile particulare, surse importante de venit pentru organizaţie.

Indiferent de la cine a pornit scandalul, turcii de rând sunt revoltaţi de dezvăluirile de corupţie la nivel înalt. Mii de oameni au ieşit din nou în stradă în capitala ţării pentru a cere demisia premierului.

Scandalul este urmărit cu atenţie de Europa. Germania a cerut Ankarei să lămurească acuzaţiile ce planează asupra guvernului turc, Berlinul considerând că gestionarea crizei este un test pentru democraţia turcă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri